5 Adımda Evde Mum Yapımı Görsel
Güncel
30.05.2023

Evde mum yapımı son dönemde kendine yeni hobiler bulmak veya evde ürettiği düşük maliyetli ürünler ile satış yapmak isteyen kişilerin tercih ettiği yöntemler arasında bulunuyor. Sanıldığının aksine evde mum yapımı oldukça kolaydır. Bunun için sadece gerekli birkaç malzemeyi doğru şekilde seçmek ve kullanmak gerekir.

Evde mum yapımında malzeme tercihleri dikkat edilmesi gereken ilk konu arasında yer almaktadır. Son derece basit birkaç adımda bu seçilen malzemeler ile harika işler çıkarılabilir. 5 adımda evde mum yapımı ile keyifli vakit geçirmeniz de mümkündür.

1. Adım: Malzeme Seçimi ve Hazırlık

Evde sabundan mum yapımı başta olmak üzere birçok alternatif malzeme kullanılarak sadece 5 adımda mum yapmak mümkündür. Ancak kaliteli mumlar yapmak isteyen kişilerin mutlaka malzeme seçimi ve hazırlık sürecini başarılı şekilde tamamlamaları gerekmektedir. Kaliteli ve orijinal malzemeler kullanarak en kısa sürede evde mum üretimi yapılabilir.

Mum yaparken ihtiyaç duyulacak diğer malzemeler:

• Mum için eritilecek baz malzeme (bal mumu veya soya mumu)
• Fitil
• Fitili sabitleyecek ataş
• Mumun içine döküleceği kap (kase, kavanoz vb.)
• Rende veya kesmek için bıçak
• Su
• Koku verecek parfüm veya esansiyel yağ
• Renklendirici (isteğe bağlı)
• Şeker ya da mum termometresi
• Benmari için tencere
Evde mum yapımı için ihtiyacınız olacak temel malzemeleri temin ettikten sonra diğer basit birkaç adımı takip ederek kendi mumunuzu üretebilirsiniz.

2. Adım: Mumu Eritmek

Hediyelik mum yapımı veya evde kendiniz için hobi amaçlı mum yapımında tüm malzemeleri hazırladıktan sonra mumu eriterek işe başlayabilirsiniz. Tencereyi su dolu bir kaba yerleştirdikten sonra ve içine metal kase ya da cam kavanozunu koyarak eritme işlemi yapılır. Eritilecek baz malzeme kavanoza küçük parçalar halinde eklenir. Ateşte ısıtma işlemi yapılır. Sıcaklık kontrol edilir ve 70 C° – 80 C° aralığında tutulmaya çalışılır.

Uygun sıcaklık ayarlarına dikkat edilerek eritme işleminin tamamlanmasının ardından sonraki aşamalara geçilebilir. Eritme işlemlerinde ocak ve tezgâhın üzerine koruyucu karton veya örtü sermeniz tavsiye edilmektedir. Baz malzemeye göre eritme dereceleri de değişecektir. Parafin 50 – 60 C°’de, bal mumu ise 62,7 C°’de erimektedir.

3. Adım: Renk ve Koku Eklemek

Doğal mum yapımı kapsamında isteğe göre renk ve koku eklemeleri de yapılabilir. İsteğe bağlı olarak mumu renklendirmek için erittiğiniz mumun içine birkaç damla mum boyasını eklemeniz yeterli olacaktır. Mum rengini kontrol ederek istediğiniz rengi elde edene kadar boyaları karıştırmaya devam edilmelidir.

Koku ekleme işleminde de yine eriyen mumun için birkaç damla olacak şekilde mum kokusu eklenir. Karıştırma işleminin ardından istediğiniz kokuyu elde edene kadar kokuları karıştırabilirsiniz. Ancak burada miktarları doğru ayarlamak son derece önemlidir. 5 adımda evde mum yapımı için renk ve koku ekleme adımında miktar belirlenmesi kaliteli bir mum yapmak için en önemli adımlar arasında yer almaktadır.


4. Adım: Fitil Eklenen Mumu Kaba Almak

Evde mum yapımı için dördüncü adımda fitil ekleme işlemi yer almaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken temel unsur ise mumun alınacağı kabın mutlaka ısıya dayanıklı olmasıdır. Uzun bir fitil seçtikten sonra mum kalıbının tam merkezine gelecek şekilde fitil yerleştirilir. Sabit tutmak için bir ataş ya da kalem yardımcı olacaktır. Fitili bu malzemeler ile sabitledikten sonra mum malzemesi tamamen donana kadar beklenmesi gerekir. Fitil seçiminde mumu dökeceğiniz kaba uygun uzunlukta ürünleri tercih etmeniz gerekir.

5. Adım: Mumun Soğutulması

Evde doğal mum yapımı için son aşama soğumasını beklemek olacaktır. Fitili de yerleştirdikten sonra mumun donmasını bir süre beklemeniz gerekir. Genelde parafin kullanılarak yapılan mumlar 24 saatte soğumaktadır. Soya mumları ise çok daha hızlı şekilde donabilir. Genelde soya mumları için 4 – 5 saat yeterli olmaktadır. Bal mumu ise genelde 6 saatlik bir soğuma süresine sahiptir.

Eğer eski mumları eriterek baz olarak kullanmışsanız bu durumda mumun soğuması sadece birkaç saat içinde gerçekleşebilir. 5 adımda evde mum yapımı konusunda tüm aşamaları takip ederek kısa sürede kendi mumunuzu yapabilirsiniz. Kaliteli malzemeler tercih ederek çok daha başarılı sonuçlar almanız mümkündür.