8 Kadın Çiftçinin Başardıkları Görsel
Güncel
24.02.2021

Türkiye ve yurt dışı olmak üzere kadınların tarımda üstlendikleri başarılı roller gündemde yer alan konulardandır. Girişimci projelerde başarı göstererek adından söz ettiren kadınlar sayesinde tarımda sürdürülebilir kalkınma modellerinin gelişimi sürmeye devam etmektedir. Çiftçiliğe karşı olan tutku ve başarma isteğiyle yola çıkan her bir kadının kendisine özgü hikayesi vardır. Kimisi farklı bir meslekten çiftçiliğe gönül verirken kimisi ailesinden kendisine miras kalan becerileri geliştirmeye devam etmektedir.

Aynur Onur

ODTÜ Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun Aynur Onur, 2011 yılında dedesinin vefat etmesiyle kendisine miras kalan arsaları değerlendirme arayışına girmiştir. Burdur’un Karamanlı ilçesinin Kayalı köyünde yatırım arayışına giren Onur, aromatik bitki yetiştiriciliğine başlamıştır. Altın otu, lavanta, adaçayı ve kekik gibi bitkileri yetiştirmeye ağırlık vererek bitki yağlarını çıkaracak bir tesis kurmuştur. Köyde istihdam oluşturacak yeni fırsatların doğmasıyla beraber yerel halkın kalkınmasına katkı sağlamıştır. En büyük hedefinin ise kadınların öncü olduğu susuz tarım kooperatifi kurmak olduğunu belirtmiştir. Tarlada çalışarak deneyim kazanan diğer kadınlara ilham olan Onur, kendi tarlalarında ekim dikim işlerine başlamaları konusunda cesaretlenmelerine katkı sağlamıştır.

Hülya Tayfur

Belenbaşı köyünde sebze ve meyve yetiştiriciliği yapan Hülya Tayfur, çocukluğundan beri tarlalarda büyüyerek deneyim kazanmıştır. Halka kendi yetiştirdikleri sağlıklı besinleri yedirmeyi amaç edinen Tayfur, yerel olarak kurulan pazarda kendi ürünlerini satmaktadır. Beş dönümlük sera ve bir araziye sahip olarak eşiyle birlikte üretim yapmaya başlamıştır. 2017 yılında İzmir Tarım Fuarı’nda düzenlenen bilgi yarışmasında birincilik ödülü kazanmıştır. Ülkenin gelişmesine ve tarımsal faaliyetlerin sürdürülmesine katkı sağlayarak hemcinslerine örnek olmayı sürdürmektedir.

Melek Bakır

Kadın olarak üretim yapmanın ne kadar değerli olduğuna ve çalışmanın önemine vurgu yapan Melek Bakır, kendi köyünde tüm kadınların çalışmaya istekli olduklarını ifade etmiştir. Çiftçilik yapmaya gönül vererek geçimini sürdüren Bakır, köylü kadınının üretmesi gerektiğini savunmakta ve bu konuda diğer kadınlara örnek teşkil etmektedir.

Yazgül Opçin

Diyarbakır’da düzenlenen Genç Çiftçi Projesi kapsamında 500 adet kapasiteli tavuk işletmesi tesis etmiştir. 2017’de Diyarbakır’ın Hani ilçesinde tavuk çiftliği tesis edilen ilk kadın olma özelliğine sahiptir. Salma Yumurtacı Tavuk İşletmesi’nin hayata geçmesiyle günlük olarak ortalama 400-500 civarında organik yumurta üretimi gerçekleşmektedir. Bu sayede bölgedeki insanların istihdam edilebilmesine ve sağlıklı yumurta tüketmelerine katkı sağlanmıştır.

Duygu Aygün

İzmir’de çiftçilik yapan 26 yaşındaki Duygu Aygün, Tarım ve Orman Bakanlığı Uzman Eller Projesi sayesinde hayallerini hayata geçirmek için fırsat elde etmiştir. Hibe desteği kapsamında aldığı 100 bin lira destekle hayalindeki çiftliği kurarak üretim yapmaya başlamıştır. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi bölümünden mezun olan Aygün, bakanlık projesinden gelen destekle başlangıç yaparak çiftliğini daha da büyütmeyi planlamaktadır. Sürdürülebilir tarım yolunda adımlarını atan girişimci, genç kesimin üretimde daha aktif ve cesur olması gerektiğini vurgulamıştır.

Kate Davidson

Avusturalya’nın doğusundaki Yeni Güney Galler’de çiftçilik yapan Davidson, ailesiyle beraber 10.195 hektarlık araziyi işletmektedir. Her bir tarlayla ayrı bir bağa sahip olduğunu söyleyen Davidson, çiftçilik tutkusunu sürdürmeye devam etmektedir. Eğitimi tarımda başarılı olmanın anahtarı olarak görmekte ve kadınların bu bağlamda daha fazla katkı sağlayabileceğini savunmaktadır.

Elaine Bellamy

Alberta Kanada’da yaşamını sürdüren 68 yaşındaki Elaine Bellamy, çiftçiliğe büyük bir tutku duymaktadır. Kanola ve diğer tahılların üretimini yaparak dünyayı dolaşmasını sağlayan Bellamy, çiftçiliğe başlamadan önce öğretmenlik yapmıştır. 2002 senesinde babasının ölümüyle beraber çiftlik yaşantısıyla daha fazla iç içe olmaya başlamıştır. Kadın bir çiftçi olarak çok çalışmak ve bilgi birikimini sürekli arttırmak gerektiğini savunmaktadır.

Karin Cluver

Güney Afrika’da meyve üreticiliği yapan Karin Cluver, tarım dünyasında oldukça saygı duyulan bir insan olduğunu ifade etmektedir. Cape Town’ın doğusunda Grabouw’a yakın bir bölgede çiftlik işletmektedir. Bölgede çiftçilik yapan ilk kadın olma ayrıcalığına erişen Cluver, dijital çiftçiliğin önemine vurgu yapmaktadır. Teknolojide yaşanan gelişmelere ayak uydurulması gerektiğini düşünmekte ve veri yorumlama bakımından yeterli olunması gerektiğini savunmaktadır.