Akciğer Sağlığını Destekleyecek Besinler Görsel
Sağlık
21.04.2021

Dünya Sağlık Örgütü rakamlarına göre dünyada her yıl ortalama 1 milyon 3 bin kişi akciğer kanseri tanısıyla vefat etmektedir. Hücrelerin ihtiyacı olan gerekli oksijeni sağlayan akciğerlerin hastalıklardan korunması adına mineral, vitamin ve antioksidanlar alınması önerilmektedir.

2020 yılında dünyada etkili olan ve halen de etkisini sürdüren Koronavirüs de akciğerlere zarar vererek solunum hastalıklarını ortaya çıkartan bir virüs olarak biliniyor. Virüsten korunmak için güçlü bir solunum sistemine sahip olmak hayati önem taşıyor.

Güçlü bir solunum sistemine sahip olmanızı sağlayacak ve akciğer sağlığınızı destekleyecek besinleri sizler için bir araya getirdik.

Keçiboynuzu

Sağlıklı akciğerlerin ilk kuralı toksinlerden arınmasıdır. Akciğerlerin toksinlerden arınması için keçiboynuzu tüketilmelidir. Keçiboynuzu akciğerlerde detoks etkisi oluşturarak kansere karşı akciğerleri korumaktadır. Özellikle astım ve diğer akciğer hastalıklarına karşı keçiboynuzu suda kaynatılıp düzenli olarak tüketilebilir.

Zencefil

Ülkemizde hava kirliliğinin olduğu bölgelerde akciğerler daha erken sağlığını kaybetmektedir. Bu duruma sigara gibi nedenler de eklenirse akciğerlerin sağlığını yitirme olasılığı artmaktadır. Akciğerlerin temizlenebilmesi ve solunumun güçlenmesi için zencefil de önerilen besinler arasındadır. Çay olarak tüketilebileceği gibi farklı yollarla da tercih edilebilir. Zencefil, akciğerleri tehlikeye sokacak toksinleri ve maddeleri temizlemede etkilidir.

Üzüm Çekirdeği

Akciğer kanseri riskinin azaltılmasında vücuda alınan antioksidan miktarı önemlidir. Üzüm çekirdeği vücuda lazım olan antioksidanı sağlayabilecek güçlü bir besindir. Üzüm yerken çekirdeğini de tüketme alışkanlığı edinilirse akciğerler serbest radikallere karşı koruma altına alınabilir.

Muz

Akciğer sağlığı için vücuttaki potasyum miktarı önemlidir. Özellikle çocukluk döneminde vücudun bol bol potasyuma ihtiyacı vardır. Akciğer sağlığının korunması için potasyum açısından zengin olan muz düzenli olarak tüketilebilir. Çocukluk döneminde potasyum tüketimi yeterli olan kişilerde akciğer fonksiyonları daha iyi çalışmaktadır.

Domates

Akciğer sağlığı için güçlü bir antioksidan olan likopenin açısından zengin besin kaynaklarının tüketimi önerilmektedir. Bunun için kahvaltılarda domates tüketmeye özen gösterilmesi önerilmektedir. Araştırmalar domates tüketiminin astım etkilerini azaltmada ve KOAH hastalıklarından akciğer fonksiyonlarını iyileştirmede etkisi olduğunu göstermektedir.

Sarımsak

Sarımsak, doğal bir antibiyotik olarak düzenli tüketildiğinde akciğerin maksimum kapasite çalışmasını sağlayan besinler arasındadır. Yapısında yer alan vitaminler akciğer kanseri riskini en aza indirmektedir. Uzmanlar sebze yemeklerinde sarımsağın tüketilmesinin yanında çiğ olarak tüketilmesinin de akciğer sağlığı çok faydalı olduğunu belirtmektedir.

Yoğurt

Akciğerleri temizlemede yoğurdun katkısı uzun yıllardır yapılan çalışmalar sayesinde bilinmektedir. Protein, fosfor, B vitaminleri ve kalsiyum açısından çok zengin olan yoğurt, akciğer fonksiyonlarını arttırmakta ve kişilerde KOAH riskini en aza indirmektedir.

Balkabağı

Karoten, lutein ve zeaksantin gibi karotenoidler bakımından çok zengin bir besin olan balkabağı, akciğer sağlığını destekleyen besinler arasında gösterilir. Hem gençlerde hem de yaşlılarda balkabağı tüketiminin akciğer fonksiyonlarını iyileştirdiği bilinmektedir.

Kereviz

Akciğer kanseri riskinin azaltılmasında uzmanların önerdiği besinlerden biri de kerevizdir. Sebze yemeklerinde pişirilerek ya da salatalarda çiğ olarak haftada 1-2 kez tüketilebilir.