Alkollü Araç Kullanıldığında Sigorta Ödeme Yapar Mı? Görsel
Otomobil
01.03.2023

Alkollü araç kullanma cezası mevcut uygulamalar kapsamında farklı şekilde belirlenmiştir. Bu kapsamda para cezaları başta olmak üzere trafikten men edilmeye kadar birçok farklı yaptırım uygulanmaktadır. Alkollü araç kullanan sürücülerin neden olduğu kazalarda bu kapsamda kazanın mahiyetine göre farklı uygulamalara başvurulmaktadır.
Alkollü araç kullanımı hem araçtaki kişilerin hem de trafik güveliğinin tehlikeye atılması nedeniyle belirli cezalara tabidir. Karayolları Trafik Yönetmeliği kapsamında ceza alan alkollü sürücülerin hasarları sigorta şirketleri tarafından karşılanmamaktadır.

Alkollü araç kullanıldığında sigorta ödeme işlemlerini bu nedenle yapılmamaktadır. Sigorta şirketinin kazaya ilişkin ne kadar ölçüde devreye gireceğinin tespit edilmesi için kazaya ilişkin detaylı incelemelerin yapılması gerekmektedir. Bu kapsamda bazı hasarlar karşılansa da alkollü araç kullanmak kusurlu bir davranış olması nedeniyle sigorta tarafından ödeme genel çerçevede yapılmamaktadır.

Alkollü Sürüşte Uygulanan Ceza ve Sınırları Nelerdir?

Alkollü araç kullanma cezası affı mevcut uygulama kapsamında bulunmamaktadır. Sürücülerin trafikte kaç defa alkollü araç kullanırken yakalandıklarına göre yaptırımlar da değişmektedir. Alkolü araç kullanımında para cezasının yanı sıra ehliyete el koyma cezaları da uygulanmaktadır. Kişinin kaçıncı defa alkollü araç kullanırken yakalandığına göre alkollü sürüşte uygulanan ehliyete el koyma süreleri ve uygulanacak para cezaları da farklılık göstermektedir.

Sürücülerin ayrıca 1.00 promil üzerinde alkollü olarak yakalanmaları halinde kaçıncı defa sınırı aştıklarına bakılmaksızın cezai yaptırımların yanı sıra trafik güvenliğini tehlikeye atmak suçundan da yargılanırlar. Kesilen cezaların 15 günlük süre içinde ödenmesi hâlinde yüzde 15 oranında indirim de uygulanmaktadır.

Alkollü Araç Kullanmanın Cezası Ne Kadar?

Alkollü araç kullanma cezası ehliyet el koyma gibi çeşitli yaptırımları da kapsamaktadır. Öte yandan ilk defa alkollü araç kullanırken yakalanan sürücüler için 2023 yılı itibarıyla 4.064 TL para cezası uygulanmaktadır. Uygulanan bu para cezasının yanı sıra sürücülerin ehliyetine 6 ay süreyle el konulmaktadır.

İkinci defa promil sınırlarını aşan sürücüler ise söz konusu yıl için 5.096 TL ceza ödemek zorunda kalmaktadır. Bu kapsamda ehliyete el koyma süresi ise ikinci defa yakalananlar için 2 yıl olarak belirlenmiştir. Üçüncü defa alkollü araç sürerken yakalanan kişiler ise 8.190 TL para cezası ve 5 yıl süreyle ehliyete el koyma cezası alırlar. 1.00 üzerinde promil ile yakalanan sürücüler için kaçıncı defa yakalandıklarına bakılmaksızın trafiği tehlikeye sokma suçundan yargılanmaları da öngörülmektedir. Bu kapsamda trafik cezalarını ödemeyen kişiler ise hapis cezası yerine idari para cezası kapsamında icra yoluyla bu cezaları ödemek zorunda kalabilirler. Trafik cezaları her yıl yeniden değerleme oranı dikkate alınarak hesaplanmaktadır.

Alkollü Araç Kullanırken Sigorta Kapsamı Ne Kadar Sınırlıdır?

Trafik kazasında karşı taraf alkollü ise kusurlu sayılacağı için sigorta şirketleri tarafından da sigorta kapsamında ödemeler çoğu zaman yapılmamaktadır. Ancak alkollü araç kullanımında sigortadan ödeme almak için bazı şartların karşılanması gerekmektedir. İlgili Karayolları Trafik Kanunu kapsamında 0.50 promile kadar alkollü araç kullanımı sorun teşkil etmemektedir. Bu tür durumlarda ise gerekli incelemeler yapılmasının ardından kasko devreye girerek ödemeler yapılabilir.

Her iki tarafın da alkollü olması durumunda da farklı unsurlar devreye girecektir. Normal şartlar altında alkollü araç kullanan kişilerin hasarları sigorta tarafından ödenmemektedir. Alkollü araç kullanıldığında sigorta ödeme yapmadığı için ortaya çıkan masrafların sürücüler tarafından karşılanması gerekecektir.

Alkollü Kazayı Sigorta Karşılar Mı?

Alkollü kazada kusur oranı tespit edilmesinin ardından sigorta ve kasko kapsamında çeşitli ödemeler yapılmaktadır. Ancak alkollü sürücüler nedeniyle ortaya çıkan kazalarda sigorta ödeme yapmaz. Alkol doğrudan kaza oluşumunda etkili ise trafik sigortası bu kapsamda devreye girmeyecektir. Ancak trafik sigortasının devreye girip girmeyeceğine dair detaylı incelemelerin yapılması gerekecektir.

Mevcut sigortacılık mevzuatına göre alkollü araç kullanmanın yanı sıra yol sorunları ya da arıza gibi diğer faktörlerin devreye girmesi halinde ödeme yapıldığı durumlar da görülmektedir. Diğer yandan trafik sigortası kapsamında 3. kişilerde hasar meydana getiren ve tazminat gerektiren kaza ya da sürücü hataları olması durumunda sigorta tarafından 3. kişilere ödeme yapılır ve karşılığı kusurlu olanlardan alınmaktadır.

Alkollü Kazaları Kasko Karşılar Mı?

Kasko alkol sınırı kapsamında gerçekleşen kazalar sonrasında devreye girebilecektir. 1.00 promil ve üzerinde alkol tespit edilen sürücüler için kasko sigortası da devreye girmeyecektir. Mevcut yasalarda 0.50 promile kadar alkollü araç kullanımı sorun teşkil etmemektedir. Ancak söz konusu durum küçük araçlar için geçerlidir. Ticari ve büyük araç sürücüleri ise alkollü kazaya karıştıklarında kasko devre dışı kalacaktır.

Alkollü araç kullanımı birçok yönden kusur sayılacağı ve trafik güvenliğini riske atacağı için bu şekilde araç kullanılmaması önerilmektedir. Alkollü araç kullanıldığında sigorta ödeme işlemlerini belirli durumlarda yapsa da genel olarak bu tür kazalarda ödeme yapılmamaktadır.