Daha Sağlıklı Bir Hayat İçin Öneriler Görsel
Sağlık
03.03.2021

Gerek beden gerek ruh sağlığınız açısından hayatınızdan çıkardığınızda daha mutlu olabileceğiniz birtakım durumlardan kurtulmalısınız. Herkesin zaman zaman hayatından çıkarmayı düşündüğü fakat cesaret edemediği bazı şeyler vardır. Fiziksel ve zihinsel olarak daha sağlıklı yaşam sürebilmek için bunları hayatınızdan çıkarmaya karar vermeniz gerekir. Uzun vadede yaşantınızı olumlu etkileyecek olan kararlar vererek hayatınızdaki fazlalıklardan kurtulabilirsiniz.

Sigara

Sağlığınızı tehdit eden baş düşmanlar arasında yer alan sigara, pek çok hastalığın tetiklenmesine neden olur. Damarların tıkanmasından kansere yakalanmaya kadar geniş bir yelpazede zararları ispat edilmiştir. Ağız, diş ve cilt sağlığını olumsuz etkilemesinin yanında solunum yollarında iltihaplara neden olabilir. Günümüzde sigara dumanı içerisinde tanımlanmış olan %90’dan fazla kanserojen madde yer alır. Kendinizi düşünüyor ve uzun vadede sağlıklı bir yaşam sürmek istiyorsanız sigaradan kurtulmak için bir adım atabilirsiniz.

Şeker

Şeker, günlük olarak en çok tüketilen maddeler arasında yer alır. Molalarla içilen kahve ve çaylardan kek ve pastalara kadar pek çok noktada şeker varlığını hissettirir. Paketli gıdaların hepsinde yer alan şeker, kontrolsüz olarak tüketilen maddeler içerisinde en baş sıralardadır. Kontrol edilemediğinden gün içerisinde ne kadar aldığımıza dair hiçbir fikrimiz bile yoktur. Fazla şeker tüketimi, kanser riskini arttırdığı gibi bağışıklık sistemini düşürücü etkiye sahiptir. Bunun yanı sıra fazla kilo sorunlarının artışındaki baş etkenlerdendir. Yapılan çalışmalara göre kişi başı ortalama 10-30 çay kaşığı şekerin tüketildiği ortaya koyulmuştur. Şekeri bir anda bırakmak zorlanmaya neden olsa da uzun vadede sağlığınızı olumlu etkileyecek bir başlangıç yapmış olacağınızı unutmayın.

Sağlıksız Yiyecekler

Abur cubur olarak nitelendirilen sağlıksız yiyeceklerin içerisinde yüksek oranda yağ bulunur. Katkı maddelerinden şeker içeriğine kadar pek çok zararlı şey abur cubur gıdalar içerisinde mevcuttur. İç organlarınızın sağlığını olumsuz etkiler ve beden sağlığını ciddi anlamda tehdit eder. Cilt sağlığı üzerinde rahatsız edici sonuçların ortaya çıkmasına neden olur. Sağlığınızı düşünüyor ve vücudunuza iyi bakmak istiyorsanız kendinize uygun daha doğal beslenme yöntemleri geliştirebilirsiniz. Bunun için işlenmiş gıdaları hayatınızdan uzaklaştırarak yaşam tarzınızda ufak değişiklikler yapabilirsiniz.

Gereksiz Eşyalar

Sigara, şeker, abur cubur gibi beden sağlığımızı etkileyen unsurların yanında zihin ve ruh sağlığımız da oldukça önemlidir. Yaşam alanlarında zaman geçtikçe pek çok gereksiz eşya birikir ve size yük olmaya başlar. Asla giyilmeyecek olan kıyafetlerden çalışma masasında duran ve hiçbir zaman kullanılmayan fazlalıklara kadar pek çok şeyden kurtulma zamanınıza gelmedi mi? Yıllarca biriktirilen kağıt yığınları, makyaj malzemeleri ve dolaplarınızdaki tüm fazlalıklardan kurtulduğunuzda ne kadar hafiflediğinizi hissedeceksiniz.

Stres

Yoğun stres altında olmak, bedensel ve ruhsal anlamda pek çok problemi ardında getirir. Uyku problemleri, beslenme sorunları ve hareketsizlik gibi durumların arkasında stresin olması muhtemeldir. Bu nedenle sizi strese sürükleyen şeylerin farkında olarak onları mümkün olduğunca yaşantınızdan uzak tutmanız gerekir. Bu durumların farkında olduğunuzda onlardan kurtulmanız da daha kolay olacaktır. Stresi oluşturan etkenleri yok ederek daha mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürerek hayatınızın kontrolünü elinizde tutabilirsiniz.

Hareketsiz Yaşam

Hareketsizliği yaşantınızdan çıkarıp yerine egzersiz rutinleri koyarak daha mutlu ve sağlıklı hissettiğinizin farkına varabilirsiniz. Herkesin gün içerisinde tempolu aktiviteler yapabilecek zamanı ve enerjisi olmayabilir. Fakat vücudu ve zihni zorlamayacak basit hareketlerle egzersiz rutini oluşturmanız oldukça kolaydır. Bu tip aktiviteler, beden sağlığınıza katkı sağlamanın yanında zihninizi dinlendirmeniz için de yeni bir zaman oluşturacaktır. Gün içerisinde rahatlıkla yapabileceğiniz hareketler sayesinde kendinizi daha zinde hissedebilirsiniz.