Denizlerimizi Temiz Tutabilmek İçin Dikkat Etmemiz Gereken 5 Kural Görsel
Güncel
16.07.2021

Denizlerin kirliliği özellikle içinde bulunduğumuz süre içinde daha fazla gündeme gelmeye başladı. Ülkemizde özellikle batı ve güney sahillerinin yaz aylarında çok popüler tatil mekanları olduğu herkes tarafından biliniyor. Denizler insan kaynaklı kirletme sebebiyle büyük tehlike altında! Bu yüzden denizlerimizi temiz tutmamız gerekiyor.

Denizlerin ve plajların temizliği günümüzde birçok sivil toplum kuruluşunun faaliyet konularından biri durumunda. Ancak denizleri temiz tutabilmek için bireysel olarak adımlar attığımızda daha etkili sonuçlar almaya başlayabiliriz.

İşte denizlerimizi temiz tutabilmek için dikkat etmemiz gereken 5 kural;

  1. Denizleri ve Kullandığımız Plajları Temiz Bırakmalıyız
  • Denizleri ve Kullandığımız Plajları Temiz Bırakmalıyız
  • Denizlerin temiz tutulmasında en önemli ve basit adım yaz aylarında kullandığımız deniz ve plajları temiz tutmak oluyor. Denizleri ve plajları olabildiğince temiz tutmalı ve çevreyi kirletmemek için tüm çöplerimizi plajdan ayrılırken yanımıza alarak çöpe atmalıyız.

    1. Sosyal Sorumluluk Projelerine Katılın
  • Sosyal Sorumluluk Projelerine Katılın
  • Denizlerin ve plajların temizlenmesi konusunda son yıllarda ülkemizde büyük sosyal sorumluluk projeleri yürütülüyor. Sizler de sosyal sorumluluk projelerinin bir parçası olarak hem bir adım atabilir hem de çevrenizdeki insanlarda farkındalık yaratabilirsiniz.

    1. Plastik Atıklarınızı Geri Dönüşüme Verin
  • Plastik Atıklarınızı Geri Dönüşüme Verin
  • Deniz canlıları için en zararlı malzemelerin başında plastik atıklar geliyor. Bu yüzden plastik atıklarınızı geri dönüşüme verebilirsiniz. Denizlerde plastik kirliliğini önlemeye yönelik tüm adımlarınız denizin temiz kalmasını ve deniz canlılarının yaşam alanının korunmasını sağlar.

    1. Deniz Yaşamını Tehdit Eden Ürünleri Satın Almayın
  • Deniz Yaşamını Tehdit Eden Ürünleri Satın Almayın
  • Bazı ürünler çevreye ve denizdeki doğal yaşama zarar verecek yöntemlerle üretiliyor. Bu yüzden deniz yaşamını tehdit edici şekilde üretilen malzemeleri almamalısınız. Markan kayalıklarından üretilen takı ve aksesuarları tercih etmemelisiniz.

    1. Resmi Makamlar Tarafından Belirlenen Avlanma Kurallarına Uyun
  • Resmi Makamlar Tarafından Belirlenen Avlanma Kurallarına Uyun
  • Denizlerde avlanma konusunda resmi makamların belirlediği belirli kurallar vardır. Yasak zamanlarda avlanma ve trol ile balıkçılık gibi faaliyetler denizlerin kirlenmesine yol açmaktadır. Bu konuda her zaman resmî duyurulara uymalı ve uymayan birilerini gördüğünüzde gerekli mercilere şikayetlerinizi çok geçmeden yapmalısınız.

    Denizlerimizi temiz tutmak bizim elimizde. Denizlerimizi en başta temiz tutarsak sonrasında temizlemek için ekstra adımlar atmak zorunda da kalmayız!