Deprem Çantasında Olması Gerekenler Nelerdir? Görsel
Güncel
06.10.2022

Deprem, en korkunç doğal afetlerin başında gelir. Ülkemiz deprem kuşağında olduğundan mutlaka depreme hazırlıklı olmalıyız. O yüzden de deprem çantasında olması gerekenler nelerdir bilmelisiniz. Hazırlayacağınız deprem çantasını kolayca ulaşabileceğiniz yerlere koymanız deprem anında alıp çıkmanızı kolalaştırır. Portmanto, dolap içi ya da ayakkabılığa deprem çantasını koyabilirsiniz.

Deprem Çantası Malzemeleri

  1. Bol miktarda su deprem çantasında mutlaka bulunmalıdır.
  2. Mevsimine göre kıyafetler konulmalıdır. Mümkünse birkaç çift yedek kıyafet koyabilirsiniz. Çocuklar varsa ve tek deprem çantası yaptıysanız onların kıyafetlerinin fazla olmasına özen gösterin.
  3. Kış mevsimi deprem çantasında mutlaka battaniye olmalıdır. Çünkü özellikle bu mevsimde yiyecek kadar battaniye de önemlidir.
  4. Konserve yiyecekler ya da bayatlamayan ve tok tutan kraker, bisküvi çantanızda mutlaka olmalıdır.
  5. Çakmak, dışarıda imkansızlıklar içinde her türlü amaçla kullanılabilir. Isınmak için ateş yakarken yardımcı olur.
  6. El feneri hem aydınlanmanızı hem de yolunuzu bulmanızı sağlar. Depremde elektrik kesintisi çok sık olur. Hatta yedek pil de deprem çantanızda olursa bir süre daha el fenerini kullanabilirsiniz.
  7. Yağmurluk çok yer kaplamayan ve sağanak yağışlarda ıslanmanızı engelleyecek giysilerdendir. O yüzden çantanızda mutlaka bulunmalıdır.
  8. Resmi evraklar, kimlik, pasaport, tapu gibi evrakların çantanızda olması gerekir.
  9. Önemli anlaşmalar, evraklar ya da belgelerin varsa fotokopileri alınıp deprem çantasında saklanmalıdır. Özellikle bu dönemde sigorta poliçeleriniz mutlaka yanınızda olmalıdır.
  10. Başka yerde banyo yapmanız ve dişlerinizi fırçalamanız düşünüldüğünde sabun, şampuan, diş macunu, tuvalet kağıdı da deprem çantası içerisinde olmalıdır.
  11. Herhangi bir yaralanmaya karşı ufak bir ilk yardım çantası, deprem çantası içerisinde olmalıdır.
  12. Para, kredi kartı mutlaka çantada olmalıdır.
  13. Kağıt, kalem ihtiyaç duyduğunuz şeyleri yazmanıza yardımcı olur.
  14. Powerbank telefonunuzun şarjı bittiğinde sizi bir süre daha idare edebilir.
  15. Telaşla evden çıkma riskine karşı ayakkabı da koyabilirsiniz.
  16. İngiliz çakısı ya da çok amaçlı çakıyı birçok iş için kullanabilirsiniz.
  17. Çadırınız varsa mutlaka koymalısınız. Çadırınız yoksa bile kalmanıza yetecek büyüklükte mutlaka deprem çantasının içinde olmalıdır. Arabanız yoksa çadırda rahatça kalırsınız.