Doğa’dan Ev Kadınlarımıza Özel Ev Koruma Önlemleri Görsel
Güncel
28.04.2020

Yangın gibi bir olumsuzluğun başımıza gelebileceğini düşünmüyoruz, hiç ummadığınız bir anda yangın ile karşı karşıya kalabiliriz.

Evin herhangi bir odasında çıkan küçük bir kıvılcımın 5 dakika içinde geniş çaplı bir yangına neden olabileceğini unutmamamız gerekir.

Hem maddi hem de manevi zarara neden olabilen yangınlardan korunmak için atacağınız adımlar hasarları en aza indirme konusunda bize yardımcı olacaktır.

Peki nedir bu önlemler ?

Priz ve Elektrik Kablolarına Dikkat Edilmeli

Tüm elektrikli aletler ve kordonları su ve sıcak yüzeylerden uzak tutulmalıdır. Kullanılan cihazların elektrikli kısımlarına, sabit ve seyyar prizlere su teması olmamasına özen gösterilmeli, uzatma kabloları kalıcı amaçla kullanılmamalı ve kablolar yıpranmış olmamalıdır. Birbirine eklenmiş ve bantlarla sarılmış kablolar kullanılmamalıdır.

Her türlü seyyar ısıtıcılar sabitlenmeli, cihazın ayakları sağlam olmalıdır. Isıtıcılar perde, giysi ve mobilyalardan uzak tutulmalı, asla giysi kurutmak için kullanılmamalıdır.

Dekorasyon

Evinizde odayı terk ettiğinizde veya yatmadan önce tüm mum ve tütsü gibi yanan maddeler söndürülmelidir. Yakılacak mum veya tütsü ısıya dayanıklı tutucular ile sabitlenmeli ve düz bir yüzeyde durmalıdır.

Mutfak

Ocak bağlantı noktaları düzenli olarak kontrol edilmeli, tüplerin bağlantıları (hortum, dedantör, kelepçe) kontrol edilmeli ve tedarikçi firma tarafından belirlenen aralıklarla değişimleri yapılmalıdır.

Havlu, peçete, el bezi gibi tutuşma tehlikesi olan eşyalar, ocak ve fırınlardan uzak yerlerde tutulmalıdır.

Olası bir gaz kaçağı durumunda doğalgaz kullanılan mutfaklarda tavana yakın noktaya, tüp gaz kullanılan mutfaklarda ise yere yakın noktaya erken uyarı sistemleri (gaz kaçak dedektörleri) yerleştirilmelidir.

Mutfak alanında ve özellikle kızartma/ızgara yapılan alanlarda uygun havalandırma sistemi bulunmalı, temiz hava akımı sağlanmalıdır.

Düzenli Temizlik

Tutuşma ya da dumanın geri tepmesi tehlikesi barındıran aspiratör ve bacalar düzenli olarak temizlenmelidir.

Yanıcı Maddeleri Çocukların Ulaşamayacağı Yerlerde Saklayın

Yangınların yaşanmaması ve çocuğunuzun güvenliğini sağlayabilmek için yanıcı maddeleri onun ulaşamayacağı yerlere koyduğunuza emin olmalısınız.

Doğa ile Gözünüz Arkada Kalmasın