EGM Tescil Belge Kodu Ve Belge Numarası Nedir? Görsel
Otomobil
20.10.2022

Araç için zorunlu trafik sigortası ya da kasko yaptırmak istediğinizde karşınıza EGM tescil belge kodu ve belge numarası çıkar. Hali ile EGM tescil belge kodu ve belge numarası nedir diye merak edersiniz. Bu bilgiler aslında tramer kaydı sorgulaması için de gereklidir. Sigorta şirketleri zorunlu trafik sigortası ya da kasko yaptırmak isteyen araç sahiplerinin araçlarının hasar durumunu sorgulamak ister. Bu sorgulama, sigorta şirketinin nasıl bir risk aralığını yükleneceğini de gösterir.

Tramer ve EGM birlikte entegrasyon sürecine girdiğinden beri artık sigorta şirketleri bilgilerinizi sisteme girip araç hasar kaydına kolayca bakabiliyor. Ruhsat belge seri numarası ve ASBİS bu alanda yapılacak sorgulamalar için oldukça iyi düşünülmüş.

Tescil belge kodu ya da ruhsat belge numarası, araç ruhsatında bulunan bilgilerdir. Bu bilgiler EGM veri tabanında kayıtlıdır. EGM yardımı ile tescil belge kodu girerek bilgilere ulaşırsınız. Tescil belge numarası ise ruhsatın kime ait olduğunu gösteren sayfada en altta yer alır. Sağ en alt köşede yer alan bu bilgi 2 harf ve 6 rakamdan oluşur. Örneğin; Belge seri: AA No: 433444 olarak görebilirsiniz.

Daha önce aracınıza kasko ya da zorunlu trafik sigortası yapıldı ise EGM tescil belge kodu ve belge numarası ile sorgulama yapılabilir. Bu sorgulamayı genelde sigorta şirketleri, onlardan teklif almak istediğinizde yapar. Çünkü risk ve kaza yüzdesini ölçerek ona göre size sigorta hizmeti sunulur.

ASBİS Nedir?

Aracınızın daha önce tescil işlemi yapılmadı ise bu durumda ASBİS numarası gerekir. ASBİS nedir diye merak edebilirsiniz. ASBİS açılım olarak Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi olarak bilinir. Tescili olmayan araçların kaydı ASBİS’de olur. ASBİS aslında Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından tutulan bir kayıttır.

Aracınız sıfır ise ya da 2. el araç alıyorsanız aracın tescil belge kodu olmayacağından ASBİS sorgusu yapılacaktır. ASBİS no ile araç bilgilerine kolayca erişebilirsiniz. ASBİS referans no olarak yazan 19 haneli rakamlar aracınıza aittir. Tescil belge kodu ve tescil belge numarası ile ASBİS referans no kullanarak dilediğiniz zaman sorgulama yapabilirsiniz.