Emekliliğinizde Ek Gelir Sağlayabilecek İşler Görsel
Sigorta
09.04.2019

Emeklilik; çoğu kişinin bir an önce ulaşmayı istediği, ulaşanların çoğunun ise ne yapacağını bilemediği bir dönem. Bazıları uzun yıllar süren yoğun çalışma temposunun ardından emeklilikte kendini boşluğa düşmüş hissederken; bazıları ise yaşam şartlarının zorluğu, emeklilik maaşının geçinmek için yeterli olmaması veya eğitimini sürdüren çocuklarının olması sebebiyle emeklilik döneminde de çalışmak mecburiyetinde kalabiliyor.

Emeklilik döneminde yapacak bir şeyler arayanlar veya ek gelir elde etmek isteyenler için çalışılabilecek bir takım işler mevcut. Aşağıda listelediğimiz bu işler arasından becerilerinizi, yapmayı sevdiğiniz veya ilgilendiğiniz şeyleri ve emekli olmadan önce yapmış olduğunuz işin farklı formlarını içeren seçeneklerden size en uygun olanını seçebilir, emekliliğinizde size ek gelir sağlayabilecek bir işte çalışmaya başlayabilirsiniz.

1. Danışmanlık

Toplum olarak bilgili olduğumuz konularda çevremizdekilere bilgilerimizi aktarmayı ve eğitmenlik yapmayı seviyoruz. Peki, bundan para kazanmaya ne dersiniz? Geçmişte yaptığınız meslekteki uzmanlığınızı emekliliğinizde de ek gelir elde etmek için kullanabilirsiniz. Böylece hem en iyi bildiğiniz işi yapmaya devam edebilir hem de başkalarına yeni bir şeyler öğretmenin keyfini çıkarabilirsiniz.

2. Eğitmenlik

Eğer geçmişte eğitimcilik yaptıysanız; alanınızda özel ders hizmeti sunabilir veya bir kurum bünyesinde eğitim vermeyi sürdürebilirsiniz. İster yabancı dil öğretmenliği, ister sürüş eğitmenliği, isterse de resim hocalığı yapmış olun; emekliliğinizde de mesleğinizi icra etmeniz mümkün.

3. El İşleri

Özellikle kadınların, eğer el yatkınlıkları varsa emekliliklerinde yapabilecekleri el işleri mevcuttur. El yapımı takı ve aksesuarlar ya da örgüler yapan birçok kadının girişimcilik hikâyelerine aşina olduğumuz bu günlerde, el işleri sizin için de ideal ek gelir kapısı olabilir.

4. Tamirat İşleri

Bir şeyleri tamir etmek elinizden geliyorsa tamir ve onarım işleri yapmak daha az çalışarak daha fazla kazanma fırsatı sunan serbest bir alan. Tamirat işlerinden anlayan ve buna zaman ayırabilenlerin sayısının giderek azalması ise, bu mesleği cazip kılan bir başka etken. Siz de elektrik ve su tesisatına bakabilir veya boya badana işleri yapabilirsiniz.

5. Bilirkişilik

Adalet Bakanlığı, gerekli bir kurs eğitimi alan ve herhangi bir alanda uzmanlığı bulunan bireylere davaların daha hızlı bir şekilde sonuca ulaşabilmesi için bilirkişilik yapma imkânı tanıyor. Bu sayede emeklilik döneminizde bilgi ve birikiminizden faydalanarak ek gelir elde etmeniz olanaklı hale geliyor.

6. Evcil Hayvan Bakımı

Eğer kendinizi bir hayvansever olarak tanımlıyorsanız; barınaklardaki hayvanlarla ilgilenebilir ya da çalışan bireylerin evcil hayvanlarına bakabilirsiniz. Böylece ev ekonominize destek olacak bir kazanç elde edebilirsiniz.

7. Restoran/Kafe

Her ne kadar klişe olsa da, asla bitmeyecek bir sektör varsa o da gıda sektörüdür. Son dönemlerde insanların evde yemek yapmaya daha az vaktinin olması ve dışarıda yeme alışkanlığının artmasıyla restoran, kafe ve pastanelere olan ilgi arttı. Emeklilik döneminizde siz de küçük bir kafe veya pastane açabilir ya da ev yemekleri yapabilirsiniz. Bu sayede hem kendi işinizin patronu olur hem de zevk alabileceğiniz bir iş yapmanın keyfini çıkartırsınız.

8. Gönüllü Hemşirelik

Sağlık sektöründen emekliyseniz Kızılay, Yeşilay gibi kuruluşlara katılarak ya da yardıma muhtaç insanlara yardım ederek gelir elde edebilir, ev ekonominize destek olabilirsiniz.

Elbette yukarıda sıraladıklarımızdan daha farklı işler de yapabilirsiniz. Öncelikle yapabileceklerinizi ve ne yapmak istediğinizi kararlaştırmalı; sonrasında ise seçtiğiniz işi nasıl yapacağınızı araştırarak harekete geçmelisiniz. Bu sayede emeklilik döneminizi size ek gelir sağlayacak işler yaparak verimli bir şekilde değerlendirmeniz mümkün olacaktır.