Evdeki Yangınlara Bireysel Müdahale Edebileceğiniz 3 Araç Görsel
Güncel
13.09.2021

Evdeki Yangınlara Nasıl Müdahale Edilebilir?

2021 yılı yaz ayında tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz de orman yangınları ile çok uzun süre mücadele etti. Güney bölgelerimizde yanan ormanlarla birlikte yangın gerçeği bir kez daha tüm acımasızlığıyla karşımıza çıktı. Evlerde çıkan yangınların oranı da hiç düşünmediğiniz kadar yüksek. Birçok kişi evde çıkan yıkıcı etkisi olan bir yangında ne yapacağını bilmiyor.

Evde yangın çıktığında yangını söndürmek ve kurtulmak için her saniye altın değerinde oluyor. Kapalı alanlarda her zaman bilinçli davranmalı ve doğru araçlarla yangını daha en başında kontrol altına almaya çalışmalısınız.

Uzmanlar evdeki yangınlara ilk 2-3 dakika içinde bireysel müdahalenin çok önemli olduğunu belirtiyor. Bu yüzden de evde çıkan yangınlara en başında doğru yöntemlerle doğru araçlar kullanarak müdahale etmeniz gerekiyor.

İşte evdeki yangınlara bireysel müdahale edebileceğiniz 3 araç;

  1. Battaniye
  • Battaniye
  • Yangınla mücadelede en önemli yöntemlerden biri havayı kesmek olur. Yangın olan ortamın hava ile bağlantısını kestiğiniz anda yangın sönmeye başlar. Bunun için evde battaniye kullanabilirsiniz. Kaliteli malzemelerden üretilen yangın battaniyeleri bunun için doğru ürün olacaktır. Ancak yangın battaniyeniz yoksa evinizde bulunan bir battaniye ile bunu yapabilirsiniz. Evinizdeki battaniye ile yangın söndürecekseniz battaniyeyi nemlendirerek yanan alanın üzerine örtebilirsiniz. Böylece küçük alanda ortaya çıkan yangını söndürebilirsiniz.

    1. Nemli Havlu
  • Nemli Havlu
  • Evde çıkan yangınlarda ilk 1-2 dakika müdahalede hayati önem taşıyor. Evlerde yangına müdahale edebilmek için en yaygın yöntemlerden biri de nemli havludur. Battaniyeye ya da yangın tüpüne ulaşacak zamanınız yoksa elinizin altındaki bir havluyu hemen nemlendirerek yanan alanın üzerine örtebilirsiniz. Tabii burada yangının küçük bir alanda henüz yeni başlamış olması gerekiyor.

    1. Yangın Tüpü
  • Yangın Tüpü
  • İlk sıraya koymamız gerekirken diğer araçları da görebilmeniz için yangın tüpünü üçüncü sıraya koyduk. Evinizde ya da binanızda her zaman bir yangın tüpü bulunmalı ve bakımı düzenli olarak yapılmalıdır. Yangın tüpü kolay ulaşılabilir bir noktada olursa evinizde yangına birkaç dakikaya kadar müdahale etme şansınız olabilir. Bunun için yangın tüpü kullanımı konusunda da tatbikat yapmanız gerekiyor.