Evler Depreme Karşı Nasıl Güvenli Hale Getirilir? Görsel
Güncel
11.10.2021

Evler Depreme Karşı Nasıl Güvenli Hale Getirilir? Uzmanı Kimdir?

Türkiye deprem kuşağında olduğu için özellikle İstanbul başta olmak üzere birçok şehrimizde her an deprem tehlikesi bulunuyor. Bu yüzden de evlerin depreme dayanıklı ve güvenli hale getirilmesi gerekiyor. Evlerin depremlere karşı güvenli hale getirilmesi konusunda uzman olan kişi ise deprem mühendisidir.

Deprem mühendisliği bölümünden mezun olan deprem mühendisleri küçük depremde yapının hasar almaması, büyük depremde ise ağır hasarı ve yıkılmasını önleme adına çalışır. Evlerin depreme güvenli hale gelmesi için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor.

Evlerin Projesi Deprem Riskine Uygun Çizilmelidir

Evlerin depreme karşı güvenli hale gelmesi daha proje aşamasından başlar. Proje depreme dayanıklı çizilmeli ve yapım sırasında projeye her detayıyla uyulmalıdır. Öncelikle yapının kat planı uygun şekilde çizilmelidir.

Evler Nem ve Suya Karşı Dayanıklı Olmalıdır

Yapılar neme ve suya maruz kalırsa içten yıpranmaya ve depreme karşı dayanıklılığını yitirmeye başlar. Bu yüzden evlerin uzun ömürlü ve depreme karşı güvenli olması için nem ve suya karşı korunaklı olması gerekiyor. Binada su yalıtımı doğru şekilde yapılmalıdır.

Kolonlar Deprem Riskine Göre Planlanmalıdır

Bir binayı depreme karşı dayanıklı hale getiren en önemli unsurlardan biri kolonların kalitesi ve yeterliliğidir. Yapıda özellikle zemin kolonları kontrol edilmelidir. Kolonlarda çatlak oluşumu durumunda hemen önlemler alınmalıdır. Alan açma gibi nedenlerle kolonlar küçültülmemelidir.

Binada Kaliteli Malzeme Kullanılmalıdır

Binanın yapım aşamasında kullanılan demir, çelik ve beton gibi malzemeler kaliteli olmalıdır. Bu konuda devletin zorunlu tuttuğu kurallara uyulmalıdır. Malzeme kalite ve sağlamlığı düzenli şekilde denetlenmelidir.

Depreme Dayanıklılık Testi Yapılmalıdır

Yeni evlerde ya da birkaç yıllık evlerde depreme karşı dayanıklılık testi yapılmalıdır. Yetkili kurumlar ve şirketler tarafından yapılan incelemelerde deprem mühendislerinin görüşleri de dikkate alınmalıdır.

Evler Sürekli Olarak Depreme Karşı Gözlenmelidir

Bir evin depreme karşı dayanıklı olmadığını gösteren bazı durumlar vardır. Binalar sürekli olarak depreme karşı gözlenmelidir. Dış cephede ortaya çıkan çatlaklar ya da simetri problemleri gözünüze takılırsa gerekli kontroller hemen yapılmalı ve yeni önlemler alınmalıdır.