Geri Dönüşümüne Katkı Sağlayabileceğiniz 5 Ürün Görsel
Güncel
30.12.2021

Küresel ısınmanın artması ve kaynakların tükenmesi, tüm dünyayı sürdürülebilir yaşam üzerinde düşünmeye itti. Hem bireysel olarak, hem de toplumsal olarak dünyaya görevimizi yerine getirmek, daha az atık üreterek yaşamak için geri dönüşümün sağlanması mümkün. Aşağıda bireysel olarak göstereceğiniz küçük bir özveri ile geri dönüşümüne katkı sağlayabileceğiniz ürünleri sizin için derledik.

İşlenmiş Yağların Biriktirilmesi

Son yıllarda suların kirlenmesi ile geri dönüşüm tesislerinde en çok işlenmeye başlayan ürünlerin başında gündelik hayatta yemeklerimizde kullandığımız yağlar geliyor. Moleküler yapısı dolayısıyla sudan ayrılması imkansıza yakın olan ve sularımızı kirleten yağı, yemeklerimizden sonra çeşitli kaplarda biriktirerek geri dönüşüm için ayırmamız oldukça önemli. Çeşitli kutularda biriktirmiş olduğunuz yağlar, merkezlerde daha sonra yeniden kullanılması için biriktirilmekte. Siz de lavaboya ya da çöpe ürünleri dökmek yerine kavanozlara ya da çeşitli kaplarda bu ürünü saklayabilirsiniz.

Piller

Uzun yıllardır bildiğimiz gibi, özellikle piller kanserojen etkilerinden dolayı mutlaka bir atık kutusunda biriktirmeliler. Geri dönüşümleri diğer maddelere kıyasla daha uzun süren ve özen isteyen ürünleri çöpe atmak yerine başka bir bez poşette biriktirebilir ve üzerine maddenin ne olduğunu yazarak çöp kovalarının yanına koyabilirsiniz.

Eski Kıyafetler

Eski kıyafetler geri dönüşüm açısından oldukça önemli olmaya başladı. Tasarrufu sağlamak ve geri dönüşüme katkıda bulunmak amacı ile ülke çapında neredeyse tüm belediyeler eski kıyafetler için dönüşüm kutuları açmaya başladı. Neredeyse her mahallede bir adet bulunan bu konteynerlere siz de kullanmadığınız eski kıyafetlerinizi atarak geri dönüştürülmesine ve yeniden işlenmesine katkıda bulunarak sürdürülebilir yaşamı destekleyebilirsiniz.

Cam Şişeler

Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde bulunan cam şişelerin teslimi sonucunda küçük paralar alabileceğiniz makineler kullanılmaya başlandı. Genellikle metro çıkışlarına yerleştirilen bu makinelerde biriktirmiş olduğunuz şişeler hem adet olarak hem de ağırlık olarak tartılıyor, daha sonra ise makine size bunları teslim ettiğiniz için cüzi miktarlarda para ödüyor. Siz de hem eğlenceli hem de eğitici olan bu yöntemi kullanabilirsiniz.

Pet Şişeler

Geri dönüştürülmesi ciddi şekilde zor olan ve sürekli üretime devam edildiği için çevrede atıklarını görebileceğimiz pet şişelerde toplanarak ayrı bir poşet içerisinde çöp kutusuna bırakabileceğimiz ürünlerden. Zaten atık tesislerinde tek tek işlenen ve ayrıştırılan ürünleri ayrı bir poşette koymak, burada çalışan insanlar için çorbaya tuz atmanıza katkı sağlayacak.