HES Kodu Nedir? HES Kodu Nasıl Alınır? Görsel
Sağlık
13.04.2021

HES Kodu Nedir? HES Kodu Nasıl Alınır?

COVİD virüsünün hayatlarda yer almasıyla birlikte HES kodu da insanların çok sık işlem yaptığı, başvurduğu durumlardan birisi haline geldi. Salgının tahmin edilenden daha da ileri gitmesi her ülkenin bünyesinde önlemler almasına sebep oldu. Türkiye de diğer ülkeler gibi hem yurt içinde hem de yurt dışı durumlarında kontrolü kaybetmemek adına HES kodlarını oluşturdu.

HES Kodu Nedir?

Pandemi sürecinin istenilen düzeyde kontrolünün sağlanması aynı zamanda insanların bilgilenmesi için Hayat Eve Sığar uygulaması hayata geçirildi. Bu uygulama sayesinde çeşitli bilgilere erişmek kolaylaştı. Bulunulan alandaki hastalık yoğunluğunu görmek mümkün kılındı. Kişiler hastalık yoğunluğunu görebilmek ve kod alımını sağlamak için uygulamayı telefon mağazalarından indirdi.

HES kodu da bu uygulama üzerinden ve diğer yöntemlerle elde edilen bir bilgidir. 10 haneden oluşan bir rakam grubudur. HES kodlaması, kişilerin yaşam içinde işlemlerini sağlamak için hasta olmadıklarının göstergesi ve kontrol durumunu oluşturur. Kodun lazım olduğu alanlar arasında:

  • Otobüs, tren seyahatleri,
  • Yurt içi ve yurt dışı uçak seyahatleri,
  • Kafe ve restoranlara giriş,
  • AVM girişleri,
  • Tiyatro gibi kalabalık alanlara giriş bulunur.
  • Otobüs, tren seyahatleri,
  • Yurt içi ve yurt dışı uçak seyahatleri,
  • Kafe ve restoranlara giriş,
  • AVM girişleri,
  • Tiyatro gibi kalabalık alanlara giriş bulunur.
  • Valiliklerin kararlarına göre şehir içinde özel kontrol yerleri de bulunabilmektedir. Örneğin kalabalık caddelere girişler buna dahildir.

    HES Kodu Nasıl Alınır? 3 Farklı HES Kodu Alma Yöntemi

    HES kodunun önemi fazla olması ve belirli durumlar içinde zorunlu hale getirilmesi milyonlarca insanın kodu almasına sebep olmuştur. Peki HES kodunu nasıl alabilirsiniz? Bunun üç farklı yöntemi vardır. Her kodun farklı gidişatı bulunmasının yanı sıra kodun kişilere ulaşması çok kısa bir sürede sağlanır. Burada dikkat etmeniz gereken kodun geçerlik süresidir. Geçerlik süresi dolan kodu kullanamazsınız, yenisini almak zorundasınız.

    1- HES Kodu Alma E-Devlet Yöntemi

    E-devlet, kuruluş anından itibaren birçok uygulamanın internet üzerinden yapılmasını sağlıyordu. Salgının insan hayatına dahil olması ile birlikte kapsamını da giderek genişletti. Öyle ki HES kodunu temin etmek için de e devlet kullanılabilir hale geldi. Yapılması gereken işlemler ise oldukça basittir. HES kodu e-devlet üzerinden almak istiyorsanız öncelikle e devlet profiliniz olmalı ve giriş yapmalısınız.

    E devlete giriş yaptıktan sonra ‘HES Kodu’ olarak arama yerine yazın ve aratın. Karşınıza çıkan alanda ‘Yeni HES Kodu Alma’ seçeneğine tıklayın. Karşınıza çıkan panelde kimin adına kod alacağınız sorulacaktır. Yakınlığınızı belirtecek seçeneği seçin. Daha sonra kodun ismi ve geçerlilik süresi belirtilir. Eğer seyahat yapacaksanız, seyahat tarihinden en az 8 gün sonrasını ekleyerek gün belirtin. Kodu oluştur dediğiniz de kullanabileceğiniz kodu elde edeceksiniz.

    2- SMS ile HES Kodu Alma

    Kodu almanın bir diğer yöntemi de mesaj ile olmaktadır. Hayat Eve Sığar kodunu özellikle kendiniz dışında birisine alıyorsanız SMS yöntemi daha uygun olacaktır. Çünkü uygulama üzerinden kod almaya kalktığınızda kişisel bilgileriniz ile eşleşme yapılacaktır. Bu yüzden uygulamadan farklı biri adına kod almaya kalktığınızda hata alabilirsiniz. En sağlıklı yöntem SMS olacaktır.

    Mesaj yöntemi ile kod alabilmeniz için kişinin kimlik bilgilerine ihtiyacınız olacaktır. Mesaj alanına gelerek önce büyük harflerle HES yazın ve boşluk bırakın. Daha sonra T.C. kimlik numarasını yazın ve bir boşluk daha bırakın. Kimlik üzerinde bulunan ‘Seri Numarasının’ son 4 rakamını yazın bir boşluk daha bırakın. En sona kodu kaç gün kullanacağınızı yazın ve 2023 numarasına mesajı iletin. Örneğin;

    T.C. Kimlik Numarası: 98765432109
    Seri Numara: *******4321
    Kullanım süresi: 45 gün

    Yazılacak mesaj içeriği: HES 98765432109 4321 45 olacaktır. HES kodu nasıl alınır mesajla sorusunun cevabı bu kadar basittir.

    3- Hayat Eve Sağar Uygulaması

    HES kodu alma mesajla dışında son olarak Hayat Eve Sığar uygulaması sayesinde yapılabilir. Telefonlarınızın uygulama mağazasından uygulamayı indirmelisiniz. Karşınıza çıkan panelde kimlik bilgilerinizle kayıt olabilirsiniz. Uygulamada ‘HES Kodu İşlemleri’ bölümüne girin. En altta ‘Yeni Kod Ekle’ yazısını göreceksiniz. Buraya tıklayabilirsiniz. Karşınıza saniyeler içinde kullanabileceğiniz kod çıkacaktır.

    Hayat Eve Sığar uygulamasını Google Play üzerinden indirmek için tıklayınız.
    Hayat Eve Sığar uygulamasını AppStore üzerinden indirmek için tıklayınız.

    Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden HES kodu talebinde bulunduğunuzda sahip olduğunuz kişisel bilgileriniz telefonunuzla eşleşecektir. Bu durumda daha sonra aile bireyleriniz için kod almanız gerektiğinde uygulamayı kullanamazsınız. Kendiniz dışında bir kod alırken mesaj yöntemi kullanmak daha kısa sürede sonuç getirecektir.