HGS Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır? Görsel
Otomobil
29.12.2020

Hızlı geçiş sistemi (HGS) bakiye sorgulama işlemleri hemen hemen bütün araç sahiplerinin zaman zaman yaptığı işlemler arasında yer almaktadır. Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bağlı yollar, şehirler arası ücretli oto yollar ile köprülerden geçen araç sahipleri HGS bakiye sorgulama işlemi sayesinde herhangi bir borç durumu olup olmadığını kolaylıkla öğrenebilmektedir.

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Nedir?

Türkiye’de ücretli otoyollarda bulunan HGS gişeleri, otoyolu veya köprüleri kullanan araç sahiplerinin plakaları üzerinden hızlı bir şekilde yola giriş yaparak kullandıkları yol ve köprü ücreti ödemelerinin dijital ortamda alınmasını sağlayan bir sistemdir. Araç plakasına kayıtlı HGS hesabı üzerinden bu tür ödemeler sorunsuz bir şekilde yapılabilmektedir. Siz de aracınızla bu tür ücretli köprü ve otoyolları kullanırken HGS bakiyenizde ne kadar para olduğunu kontrol edebilmek için HGS bakiye sorgulama işlemlerini yapabilirsiniz.

HGS Bakiye Sorgulama Nasıl Yapılır?

Hızlı geçiş sistemi bakiye ve ceza sorgulama işlemleri internet platformu üzerinden kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir. Hızlı geçiş sistemi sayesinde ücretli köprü ve otoyolları kullanmak istediğinizde bakiyenizde otoyol ücreti kadar para bulunması gerekmektedir. Aksi halde ödemeniz yetersiz kalacağı için ceza işlemi uygulanabilmektedir. Belirli zaman dilimi içinde HGS geçiş ihlali ücretini ödememeniz halinde cezanın tutarı artış gösterebildiği için HGS geçiş ihlali yapan kişilerin vakit kaybetmeden internet üzerinden HGS bakiye ve geçiş ihlali sorgulama işlemlerini yapmaları tavsiye edilmektedir.

İnternetten HGS Bakiye Sorgulama

HGS bakiye sorgulama için PTT şubelerini kullanabileceğiniz gibi internet üzerinden de hızlı bir şekilde bakiyenizde ne kadar para olup olmadığını kolaylıkla öğrenebilirsiniz. HGS bakiye sorgulama işlemi için en sık kullanılan yol, e-Devlet Kapısı üzerinden yapılan sorgulardır. Özellikle ücretli köprü ve otoyollarını kullanmadan önce internetten HGS bakiye sorgulama işlemini yapmanız tavsiye edilir.

E-Devlet Kapısı sistemine T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra PTT’nin e-Hizmetler menüsü üzerinden “HGS Hesap Bilgileri Sorgulama” bağlantısına tıklayabilirsiniz. Bu e-Hizmete ulaşabilmek için arama çubuğuna yazarak da sonuç alabilirsiniz. Daha sonra aracınızın plaka bilgilerini veya HGS etiketi üzerindeki 10 haneli numarayı yazarak bakiye sorgulama işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.