İstanbul Tarihi Yarımada Gezilecek Yerler Görsel
Seyahat
01.06.2021

Tarihi M.Ö. 6854 yılına kadar giden ve tarihte Mısır, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi büyük uygarlıklara ev sahipliği yapan tarihi yarımada İstanbul’da Haliç, Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı arasında şehir surları ile çevrili bölgeyi kapsamaktadır.

Günümüzde İstanbul’un Fatih ilçesi sınırlarında kalan ve Suriçi olarak da adlandırılan tarihi yarımada, İstanbul’un köklerini oluşturan bir bölge. Bizans ve Osmanlı zamanlarından günümüze kadar gelen kilise, cami ve saraylara ev sahipliği yapan bölge hem yerli hem de yabancı turistler için birçok gezi noktasını içinde barındırıyor.

İşte tarihi yarımada ve güzellikleri;

Aya İrini Kilisesi

Günümüzde Topkapı Sarayı içinde kalan kilise çok uzun yıllardan beri dokusu bozulmadan korunmuştur. Penelope isimli bir azizeyle ilgili efsanelere konu olan kilise Osmanlı döneminde saray cephanesi olarak hizmet vermiştir.

Ayasofya Camii

Hem Hristiyan hem de İslam dünyası için çok önemli bir yapı olan ve dünyanın ilk katedrali olarak bilinen Ayasofya Camii tarihi yarımada içinde en çok ilgi gören uğrak noktaları arasında yer alıyor. Günümüzde cami olarak hizmet veren tarihi yapı her gün binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.

Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı tarihi yarımadada kalan en önemli eserler arasında yer alıyor. Saray 400 yıl kadar Osmanlı Devleti yönetim merkezi olarak görev yaptı. Fatih Sultan Mehmet döneminde faaliyete geçen saray günümüzde kutsal emanetleri de barındırmasıyla yarımadanın en çok ziyaretçiye ev sahipliği yapan noktası konumunda bulunuyor. Enderun Mektebi’ne de ev sahipliği yapan sarayı tarihi yarımadaya gidenler mutlaka ziyaret etmelidir.

Gülhane Parkı

Geçmişte Topkapı Sarayı bahçesi olarak hizmet veren Gülhane Parkı günümüzde İstanbul’da çok merkezi bir yürüyüş alanıdır. İçinde ceviz ağaçlarıyla meşhur olan Gülhane Parkı, Tanzimat Fermanı’nın okunduğu alan olarak biliniyor.

Sultanahmet Meydanı

Sultanahmet Meydanı tarihi yarımada ve İstanbul’un en kalabalık noktaları arasında yer alıyor. 24 saat turistlerin uğrak noktası olan meydanda Ayasofya ve Sultan Ahmet Camii de bulunuyor. Bu bölgede oturarak çevreyi izleyebilir ve yakınındaki birçok noktayı gezebilirsiniz.

Yerebatan Sarnıcı

Bizans döneminde su sarnıcı olarak görev yapan Yerebatan Sarnıcı dünyada kendi türünde gezilebilen nadir noktalar arasında yer alıyor. Ayrıca içindeki ters duran Medusa Başı figürü de ilgi çekici bir alan oluşmasını sağlamıştır. Sultanahmet Meydanı yakınlarındaysanız mutlaka uğrayabileceğiniz bir noktadır.

Sultan Ahmet Camii

Blue Mosque olarak bilinen Sultan Ahmet Camii, Osmanlı Sultanı 1. Ahmet döneminde yaptırılmıştır. Mimar Sinan’ın öğrencisi olan Sedefkar Mehmet Ağa tarafından yapılmıştır. Günümüzde özellikle Ramazan ayı içinde yoğun bir talep görmektedir. Sultan Ahmet Camii tarihi yarımada ziyaretçilerinin ilgisini çeken güzellikler arasında yer alıyor.

Süleymaniye Camii

Kanuni Sultan Süleyman anısına Mimar Sinan tarafından yapılan Süleymaniye Camii etrafındaki medrese, çeşme, imaret, hamam, kütüphane, darüşşifa ile gezilmeye değer bir noktadır. Süleymaniye Camii ve Külliyesi tarihi yarımada içinde gezilebilecek noktalar arasında yer alıyor.