Karantinada Göz Sağlığınıza Dikkat Edin! Görsel
Sağlık
17.05.2021

Karantina sürecinde eğitimin online ortamda yapılması ve ekranlarda geçirilen sürenin artması göz sağlığını ciddi anlamda tehdit eden bir durum olarak ortaya çıkmaktadır. Gün içinde telefon ya da bilgisayarı yakından kullanmaya bağlı olarak göz kırpma sayısında düşüş olmaktadır.

Evin içi havasız kaldığında ve kuruluk hâkim olursa göz kuruluğu riski de ortaya çıkabilmektedir. Karantina günleri içinde gözlerde batma, kızarıklık ve sulanma şikayetlerinde artış gözlemlenebilmektedir.

Uzmanlar ekrana yoğun olarak bakılan sürelerde 20 dakikada bir 20 saniye ara vererek uzağa bakılması gerektiğini önermektedir.

Karantina sürecinde göz sağlığınıza dikkat etmeniz gerekiyor. İşte göz sağlığınızı korumanız için size bazı öneriler;

Ekran Başında Uzun Süre Geçirmeyin

Ekran başında çok uzun saatler geçirmek göz sağlığını olumsuz etkileyecektir. Bu yüzden karantina boyunca ekran başında geçirdiğiniz süreleri kısaltın. Uzaktan eğitim ya da çalışmaya bağlı olarak ekran başında uzun süre geçirmeniz gerekiyorsa araya molalar koyun. Mola verdiğiniz süreçte ekrandan ve telefondan uzak durarak gözlerinizi dinlendirin.

Ekranla Aradaki Mesafeyi Arttırın

Karantina süreci içinde ekranla olan mesafe çok önemlidir. Ekrana çok yakından bakan kişilerde göz sağlığı olumsuz etkilenir. Bu yüzden ekranda geçirdiğiniz vakitte ekranla aranızdaki mesafeyi arttırın. Telefon ve tabletlere belirli bir uzaklıktan bakarak göz sağlığını koruyabilirsiniz.

Göz Sağlığını Destekleyecek Besinler Tüketin

Karantina sürecinde göz sağlığını koruyabilmek için beslenme listeniz çok önemlidir. Bu süreçte göz sağlığını desteklemek için havuç suyu, havuç, portakal suyu, balık, ıspanak, lahana, mango gibi besinleri tüketebilirsiniz. Bu besinleri günlük rutinleriniz arasına ekleyerek göz sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Kilo Almaktan Kaçının

Göz sağlığı ile kilo arasında nasıl bir ilişki olabilir diye düşünebilirsiniz. Uzmanlar çok fazla kilo alımının göz hastalıkları riskini arttırdığını ortaya koymaktadır. Karantina sürecinde hareketsiz yaşam ve yoğun yemek yeme isteği kilo alımına yol açabilir. Sağlıklı beslenerek kilo korunmalı ve aşırı kilo almaktan kaçınılmalıdır.

Besin Takviyelerini Kullanmaya Çalışın

Besin takviyesi hem sağlıklı hem de güçlü gözler için uzmanlar tarafından önerilmektedir. A vitamini eksikliği gece körlüğüne yol açabilir. Ayrıca B12 vitamini eksikliği kişide gözde yanma, kızarıklık, kornea ve ışık hassasiyeti gibi şikayetleri arttırabilir. Besin takviyeleri ile göz sağlığını koruyabilirsiniz.

Mavi Işığa Karşı Dikkatli Olmalısınız

Karantina sürecinde yoğun mavi ışığa maruz kalırsanız göz yaşlanması artacaktır. Ayrıca bu durum katarakt ve sarı nokta gibi rahatsızlıklara da davetiye çıkarır. Mavi ışığa maruz kalmaktan kaçının ev böylece göz sağlığınızı koruyun.

Uyku Düzeninize Dikkat Edin

Karantina sürecinde uyku süresi de kısalmaktadır. Gece geç saatlere kadar oturma alışkanlıkları göz sağlığını olumsuz etkileyebilir. Vücudun dengesini bozan gece geç saatlerde uyuma göz sağlığını da olumsuz etkiler. Bu yüzden belirli bir saatte uyuyarak yeterli uykunuzu alın ve gözlerinizi dinlendirmeye özen gösterin.