Kasko Türleri Nelerdir? Görsel
Otomobil
16.09.2021

Kasko, kara araçları için düzenlenen teminatlar ve poliçe sonucunda risklere karşı önlem almak için uygulanan sözleşmedir. Trafik sigortası gibi zorunlu bir uygulama değildir. İsteğe bağlıdır. İnsanların bir kısmı gereksiz masraf olarak görse de aslında yaptırıldığında birçok avantaj sağlar.

Doğal afet, aracın çalınması veya çalınma teşebbüsü, trafik kazası gibi durumlarda aracın maddi zararını karşılar. Kasko hizmeti, ülkemizde Ulaştırma Bakanlığı’nın yetkilendirdiği sigorta acenteleri vasıtasıyla sunulur. Kasko, tek bir sistem üzerine uygulanmaz. Kendi içerisinde çeşitleri vardır. Kasko çeşitleri, araç sahiplerinin taleplerine göre farklılık gösterir.

Kasko Nedir ve Ne İşe Yarar?

Günümüzde henüz kasko hakkında bilgisi olmayan birçok insan bulunuyor. Duyanlar ise kasko nedir sorusunu soruyor. Kasko, kara yolu üzerinde yer alan motorlu araçların olabilecek risklere karşı önceden güvence altına alınmasını sağlayan bir sigorta uygulamasıdır. Araçlar; kaza geçirme, yanma, çalınma veya çalınmaya teşebbüs, doğal afetlerde zarar görme gibi risklerle karşı karşıyadır.

Başımıza geldiği takdirde bu risklerle uğraşmak oldukça zor ve yıpratıcıdır. Destek almadan üstesinden gelmek mümkün değildir. İşte kasko bu noktada devreye girer. Olay anında riski en az zararla atlamanıza yardımcı olur. Firmalar, herkesin ekonomik durumuna göre fiyat avantajları da sunuyor. Detaylı bilgi için kasko nedir adlı başlığımızı okuyarak oto kasko ile ilgili içeriklere ulaşabilirsiniz.

Kasko Çeşitlerini Tanıyalım

Kaskoların içeriği tek tip değildir. Kendi içerisinde türleri vardır. Bunun en temel nedeni herkesin gelir düzeyinin farklı olmasıdır. Kasko yaptırmak, çeşitlilik sayesinde müşterilerine seçme hakkı sunuyor. Her türlü teminatları içerir. Türleri; kasko, genişletilmiş kasko, dar kasko ve tam kasko olmak üzere 4’e ayrılır. Kasko kapsamında üç temel teminat vardır. Çarpma-çarpılma, yanma ve çalınma teminatlarıdır.

  • Dar kasko temel teminat kapsamlarından bir kısmını içerir.
  • Kasko, teminat türlerinin tamamı için düzenlenen türdür.
  • Genişletilmiş kasko, üç temel teminata ek olarak ek sözleşme ile farklı teminatların dahil edildiği kasko türüdür.
  • Tam kasko ise üç temel teminat ile birlikte olası diğer teminatların tamamını içeren çeşittir.
  • Dar kasko temel teminat kapsamlarından bir kısmını içerir.
  • Kasko, teminat türlerinin tamamı için düzenlenen türdür.
  • Genişletilmiş kasko, üç temel teminata ek olarak ek sözleşme ile farklı teminatların dahil edildiği kasko türüdür.
  • Tam kasko ise üç temel teminat ile birlikte olası diğer teminatların tamamını içeren çeşittir.
  • Olumsuz Bir Durumda Kaskodan Nasıl Yararlanırım?

    Kasko sigortasından alacağınız hizmetler seçtiğiniz kasko türleri kapsamında belirlenen teminatlara göre şekillenir. Kaza, çalınma, yanma gibi herhangi bir olumsuzluk başınıza geldiğinde zaman kaybetmeden ilgili sigorta şirketine haber verilmelidir. Sigorta şirketinden gelen yetkililer olay yeri incelemesinde gerekli saha çalışmaları yaparak meydana gelen hasarları belirler.

    Sigorta şirketi hasar tespitini en geç 15 gün içinde sonuçlandırır. Hasar tespiti sonuçlandıktan sonra sigorta firması yetkilileri ve araç sürücüsü arasında bir görüşme yapılır. Görüşme sonucu anlaşma sağlanırsa zarar karşılanır. Ancak iki taraf arasında anlaşma sağlanamazsa bilirkişi devreye girer.

    Bilirkişi Ne Yapar?

    Araç sürücüsü ile sigorta acentesi arasında anlaşma sağlanamazsa bilirkişi devreye girer. Bilirkişi, SEGEM lisanslı kara araçları uzmanıdır. Halk arasında sigorta eksperi olarak bilinir. Bilirkişi, sahada araç incelemesini yaparak eldeki verileri rapor haline getirir. Bilirkişinin raporunda belirlediği miktar araç sürücüsüne ödeniyor. Aracınızın çalınması halinde aracınızın o günkü durumu göz önüne alınarak kasko ücreti ödenir.

    Kasko Kapsamındaki Ek Teminatlar

    Kaskoda belirlenen temel teminatlar dışında güvence isteyenler ücretini ödemek kaydıyla ek teminat sözleşmesi yapabilirler. Bu sayede karşılaşılabilecek risk türlerine karşı aracınız daha güvenli hale gelir. Ek teminatlar da yaşanabilecek olumsuzluklara göre çeşitlilik gösterir.

    Aracınızla yurt dışına çıkmak istediğinizde, halk ayaklanması, terör gibi durumlarda araçlarda meydana gelebilecek hasarlar, sel, yangın, deprem gibi doğal afetler, kemirgen hayvanların verebileceği zararlara karşı ve birçok konuda ek teminat talep edilebilir. Daha kapsamlı bilgi için ücretsiz kasko formumuzu doldurarak detaylı bilgi alabilirsiniz.