Kaza Anında İlk Olarak Yapılması Gerekenler Görsel
Otomobil
25.02.2022

Kaza anı insanın mantıklı davranmasının zor olduğu anlardan biridir. O yüzden de başınıza gelecek herhangi bir kazada ne yapacağınızı bilmek önemlidir. Yapılacaklar listesini eksiksiz yaptığınız zaman hem can kaybı hem de mal kaybı riskini azaltmış olursunuz. Kaza gelmeden önce ilerisini düşünüp gerekli sigortaları yaptırmak önemlidir. Hem sizi hem de aracınızı koruyacak sigortalarınızı yaptırmadan trafiğe çıkmayın. Trafik için bindiğiniz aracın trafik ve kasko sigortalarının yapılması sağlık sigortası kadar önemlidir.

Her şeyden önce bilinmelidir ki kaza anında ilk yapmanız gereken sakin kalmaktır. Kendinizin ya da başkalarının can güvenliğini kontrol etmek gerekir. Kendiniz dahil etrafta yaralı birileri ya da hayatını kaybetmiş biri varsa hemen ambulansı arayın. Herkes sağlıklı ise ve trafikte yaralanan kimse yoksa mal güvenliğine geçebilirsiniz.

Kazayı yaptığınız taşıtın türünün bir önemi yok. Hangi tür taşıt olursa olsun aracı trafiği tıkamayacak şekilde kenara çekmeniz gerekir. Trafiğin akışını engellememek ve başka kazaların oluşmasını önlemek için bu adım gereklidir. Yalnız aracı kenara çekmeden önce kaza fotoğraflarını her açıdan çekin. İleride zararınızın tazmini ve sorumluluğunuz açısından çekilen fotoğraflar size lazım olur. Aracı kenara çektikten sonra araç dörtlülerini yakıp yola reflektör koyun. Kendinizi ve aracınızı güvenli bir bölgeye aldıktan sonra polis ya da jandarmayı arayıp olay yeri hakkında bilgi verin. Yalnız bazı kazalar polis ya da jandarmayı arayacak kadar mal ve can kaybına neden olmaz. Kazada ölüm ya da yaralanma yoksa ve karşılıklı anlaşıyorsanız ve ciddi problem de yoksa tutanak tutun. Birbirinizin numarasını alın. Aramızda anlaştık deyip tutanak tutmayı ve fotoğraf çekmeyi unutmayın. Kazayı yapan zararı gidermekten kaçınırsa hukuki süreçte bu bilgi ve belgeleri kullanabilirsiniz. O yüzden her zaman aracınızda fazla kaza tutanağı bulundurun. Tutulan tutanağı bir adet siz alın diğerini de karşı tarafa verin.

Polisin gelmesi gereken bir durum ise kaza yaptığınız kişiyi gözlemleyin. Gerilmeyin ve kaza sonrası tartışmaya girmeyin.

Kaza Tutanağı Tutulduktan Sonra Neler Yapılır?

Kaza tutanağı hukuki sorumluluk doğurur. Tuttuğunuz kaza tutanağını sigorta şirketinize gönderin. Aracınız sigortasız ise daha sonra başınıza benzeri kazalar gelmeden sigortanızı yaptırmayı ihmal etmeyin.

Sigorta şirketi kendisine gönderilen kaza tutanağını Tramer’e gönderir. Sürücü iletmişse ya da istem üzerine kaza fotoğrafları da Tramer’e gönderilebilir. Burada polis inceleme yaparak kusur oranını belirler. Kararını sigorta şirketine gönderir ve sigorta araç sahibine ödeme yapar. Sigorta şirketi daha önce kendisinin de gördüğü belgelere dayanarak Tramer kararına itiraz edebilir. Bu durumda kurul toplanır ve kazayı onlar da inceler. Yalnız kurul son karar merciidir. Kurulun verdiği karar kesin olduğu için sigorta kusur oranına göre ödeme yapmak zorundadır.