Kira Sözleşmesi İmzalarken Nelere Dikkat Edilmeli? Görsel
Güncel
16.01.2023

Taşınmaya karar veren kişilerin bu kararı aldıklarında dikkat etmeleri gereken önemli konular arasında kira sözleşmesi yer almaktadır. Yeni ev bulmanın telaşıyla kira sözleşmeleri bazen aksatılabiliyor. Ancak ihtiyacınıza uygun bir ev bulduktan sonra, evde kaldığınız süre boyunca çeşitli sıkıntılarla karşılaşmamak için kira sözleşmesi maddelerini göz ardı etmemeye özen göstermelisiniz.

1-Kimlik Bilgilerinin Eksiksiz Olması

eksiksiz bir şekilde bulunmalıdır. Bunların yanında artı olarak kiracının, kira sözleşmesini imzalayacak tarafın evin gerçek sahibi olduğundan emin olması gerekir. Tarafın kimlik bilgilerinin doğruluğundan emin olmak için kimlik bilgileri E-Devlet´ten onaylanabilmektedir. E-Devlet´ten onaylattığınız bilgiler dahilinde sözleşmenizi gönül rahatlığıyla imzalayıp yeni evinizin tadını çıkarabilirsiniz.

2-İletişim Bilgilerinin Doğru Olması

Dikkatli olmanız gereken bir diğer konu da iletişim bilgilerinin doğruluğudur. Sözleşmede kiralanacak dairenin adresinin doğru yazıldığından kesinlikle emin olmalısınız. Ek bilgi olarak ev sahibi ya da bulunuyorsa kefilin iletişim bilgilerinin de sözleşmede bulunduğundan ve doğruluğundan emin olmalısınız.

3-Kira Sözleşmesinin Geçerlilik Süresi

Kira sözleşmesinde olmazsa olmaz detaylardan birisi de kontratın geçerlilik süresidir. Sözleşme süresi ve yenilenme dönemine ait bilgiler kira sözleşmesinde bulunması gereken bilgilerdir. Aynı zamanda bu durum ev sahibinin, kiracıyı kira kontrat süresi dolmadan evden çıkaramamasını da sağlar.

Kira sözleşmesini iptal etmeye bir ay kala ev sahibi kiracı tarafa ihtarname sunmadığı sürece, imzalanan ilk kira sözleşmesi otomatik bir şekilde yenilenir ve süresiz kontrat temelinde yürürlüğe girer. Normal şartlarda 10 yıl geçmemişse sözleşme feshi ancak kiracı tarafından gerçekleşebilmektedir. Sözleşme sona ermeden en az 15 gün önce kiracının ev sahibine yazılı olarak bildirmesi gerekmektedir. Bildirinin verilmemesi durumunda sözleşmenin otomatik olarak 1 yıl daha uzaması söz konusudur.

Ev sahibinin, kiracı konutu kötüye kullanma durumu söz konusu değilse kiracıyı çıkarma hakkı bulunmaz. Bu durum sadece kullanılamayacak durumda olan evin tadilatta olması veya ev sahibinin kendisi tarafından mülkün kullanılacak olmasında gerçekleşebilir. Aynı zamanda ev sahibi birinci derece bir akrabasının oturmasını öne sürerek kiracıyı evden çıkarırsa 3 yıl boyunca başka bir kiracıya mülkünü kiralayamamaktadır.

4-Depozito Detayları

Ev sahiplerinin yeni kiracılarının evlerine yerleşmeleri öncesinde evin güvence bedeli olarak aldıkları belli bir miktar paraya depozito adı verilmektedir. Kiracıların birçoğu yeni evlerine taşınma aşamasında depozitolarını eski ev sahiplerinden geri temin edemiyorlar. Bu sorunu yaşayan kiracılardan olmak istemiyorsanız, ev sahibinizle beraber depozito detaylarını da kira sözleşmenize eklemelisiniz.

Sözleşmenizde bulunan depozito miktarı, neden verildiği ve hangi şartlarda geri alacağınızı içeren maddeler net bir şekilde belirtilmeli. Kiracıdan alınan depozitonun, kiracı evi terk edeceği zaman eve vermiş olduğu herhangi bir zarar bulunmuyorsa tarafına kira depozito iadesi edilmesi gerekmektedir. Kira depozito faiz hesaplaması da her iki tarafın da merak ettiği bir konudur. Kira depozitosuna faiz uygulanmadığı için herhangi bir hesaplama gerekmemektedir.

5-Tadilatlar (Boya-Badana), Demirbaşlar

Evde yapılacak tadilatı kiracının yapıp yapamayacağı üzerinde anlaşma sağlanmalıdır. Tadilatın neleri kapsadığı belirlendikten sonra, kira ilişkisi zamanı(?) gelerek veya feshedilerek 1 yıllık sözleşmesi bitince tadilat sonrası elde edilen değerin kime kalacağı da belirlenmelidir.

Tadilat yapılacak konutta demirbaş tespiti yapılmalı, eşyalar mümkün olduğunca fotoğraflı bir şekilde tutanak altına alınmalıdır. Kiracının boyalı aldığı konutu boyalı bir şekilde teslim etmesi gibi bir zorunluluğu bulunmamaktadır.

Kısacası kiracı mülkün teslimiyetinde boya-badana yaptırmak zorunda değildir. Fakat eksilmelerin normal kullanımdan kaynaklanması durumu da göz ardı edilmemelidir. Örnek vermemiz gerekirse; kiracı tarafından duvarlara kasıtlı olarak verilen zararları yine kiracı mülkü teslim ederken eski haline getirerek teslim etmekle yükümlüdür.

6- Kira Fiyatından Düşülebilecek Masraflar Nelerdir?

İlgili sorumuza cevaben kiracının ödemesi gereken kira tutarını düzenli olarak ödemesi, evin giderleri olan faturaları zamanında ödemesinden ev sahibi sorumlu tutulmamaktadır. Ancak kiracı ev kirası ve fatura giderlerini ödemiyorsa sonucunda bu sorunu çözmesi gereken kendisi olmaktadır. Bunun yanında kiracının ilgili konuta kendisi istediği gibi tamirat yapması veya duvarları boyaması gibi durumlar kiradan düşülmemektedir ve kiracı bu gibi işlere kalkışırken ev sahibine mutlaka haber vermesi gerekmektedir.

Ev üzerinde yapılan izinsiz işlemlerde ev sahibinin söz hakkı mevcuttur.Eşyalı bir ev kiralanması durumunda evin içindeki herhangi bir eşyaya zarar geldiğinde zararı ev sahibi ödemek zorundadır. Ödememesi ve kiracınnın tamiratı gerçekleştirmesi sonucunda kiracının ödediği bedel kiradan düşebilmektedir.

Ev sahibi ve kiracı ilişkisinde sözleşmenin dışında konut üzerinden gerçekleşecek herhangi bir maddi harcama zaman zaman da kendi aralarındaki iletişime bağlı olarak yol izlemektedir. Genellikle ev içi masrafların ev sahibi tarafından ödenmesi söz konusuyken masrafı karşılayan taraf kiracıysa masraf bedeli kiradan düşülebilmektedir.