Kiralık Araçlarda Dikkat Edilmesi Gereken 5 Unsur Görsel
Otomobil
04.03.2022

Araç kiralamak her ne kadar kolaylık olsa da beraberinde bazı sorumluluklar da getirir. İyice araştırma yapmadan bilmediğiniz yerlerden araç kiralamak size birçok sorun yaratabilir. Araç suça karışmış olabilir ya da farklı amaçlar için kullanılmış olabilir.

  1. Araç kiralarken araç ile ilgili bir bilginiz olmayacağı için en iyisi güvenilir araç şirketlerinden kiralama işlerini yapın. Referansları olan ya da daha önce araç kiralayan kişilerden tavsiye üzerine kiralama yapın. Aracı kiralayacağınız yere daha önce gitmediyseniz daha önce oradan araç kiralayanlardan bilgi alabilirsiniz. Güvenilir kurumsallığı tescilli büyük kiralama firmalarından imkanınız varsa erken rezervasyon yaptırın. Bu sayede kiralık araç modelini ve kiralama süresini kolayca belirleyebilirsiniz.
  2. Araç kiralarken imzalamadan önce sözleşmeyi okuyun. Sizin sorumluluğunuzda olmayan durumları imza atarak kabul etmiş olabilirsiniz. Sözleşmenin her maddesini okuyun ve verdiğiniz taahhüdün farkında olun. Sözleşme şartlarında bulunan araca dair teslim koşullarını tek tek inceleyin. Sonrasında sorumluluğunuzun doğmaması için baştan tedbiri elden bırakmayın. Aracı kiraladıktan sonra araç kiralama şirketinde görevli birilerinin telefonunu almayı unutmayın. Herhangi bir olumsuzluk ya da gecikme durumunda iletişime geçip aradaki güven ilişkisine zarar vermemiş olursunuz.
  3. Sigortasız araç kiralamayın. Çünkü sigortasız kullanılan araçlarda sorumluluk araç kiralayan kişiye aittir. Kişisel sigortalarınızda kiralama yaptığınız araç teminat kapsamında olmayacağı için bu durumda kiralama şirketinin verdiği sigorta hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Ancak kişisel kusurlar sigorta kapsamında değerlendirilmez. Alkollü araç kullanımı ya da hız sınırını aşma gibi durumlarda sigorta şirketinin sorumluluğu bulunmaz. Araç kiraladığınız firma sizden sorumluluğu üstlenmenizi isteyecektir. Kiralık araç ile kaza yaptığınız zaman trafik polisine kaza raporu tutturun. Trafik polisinin kaza yerine gelmesinin mümkün olmadığı zamanlarda siz tutanak tutun ve kaza fotoğraflarını çekin. Güvenilir ve kurumsal bir firmadan araç kiraladığınız zaman polis tarafından rapor tutulursa sözleşmeniz kapsamında firma size yeni araç gönderecektir.
  4. Küçük araç kiralamak hem park sorunu hem de yakıt tüketimi için daha avantajlıdır. Özellikle park sorununun olup olmadığını bilmediğiniz bir yerde bu avantaj işinize yarar. Küçük araçların kiralama fiyatları büyük araçlara göre daha düşüktür.
  5. Araç alırken yakıt gösterge çubuğunu kontrol edin. Yakıt göstergesinin fotoğrafını çekin ya da yakıt seviyesini tutanağa yazdırın. Aracı bırakırken de aynı seviyede doldurup aracı teslim edin. Yakıt dolumu yapmadıysanız bunu araç kiralama şirketi yerine siz yapın. Yakıtı fazla da doldurursanız size iade işlemi yapılmaz.
  • Araç kiralarken araç ile ilgili bir bilginiz olmayacağı için en iyisi güvenilir araç şirketlerinden kiralama işlerini yapın. Referansları olan ya da daha önce araç kiralayan kişilerden tavsiye üzerine kiralama yapın. Aracı kiralayacağınız yere daha önce gitmediyseniz daha önce oradan araç kiralayanlardan bilgi alabilirsiniz. Güvenilir kurumsallığı tescilli büyük kiralama firmalarından imkanınız varsa erken rezervasyon yaptırın. Bu sayede kiralık araç modelini ve kiralama süresini kolayca belirleyebilirsiniz.
  • Araç kiralarken imzalamadan önce sözleşmeyi okuyun. Sizin sorumluluğunuzda olmayan durumları imza atarak kabul etmiş olabilirsiniz. Sözleşmenin her maddesini okuyun ve verdiğiniz taahhüdün farkında olun. Sözleşme şartlarında bulunan araca dair teslim koşullarını tek tek inceleyin. Sonrasında sorumluluğunuzun doğmaması için baştan tedbiri elden bırakmayın. Aracı kiraladıktan sonra araç kiralama şirketinde görevli birilerinin telefonunu almayı unutmayın. Herhangi bir olumsuzluk ya da gecikme durumunda iletişime geçip aradaki güven ilişkisine zarar vermemiş olursunuz.
  • Sigortasız araç kiralamayın. Çünkü sigortasız kullanılan araçlarda sorumluluk araç kiralayan kişiye aittir. Kişisel sigortalarınızda kiralama yaptığınız araç teminat kapsamında olmayacağı için bu durumda kiralama şirketinin verdiği sigorta hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Ancak kişisel kusurlar sigorta kapsamında değerlendirilmez. Alkollü araç kullanımı ya da hız sınırını aşma gibi durumlarda sigorta şirketinin sorumluluğu bulunmaz. Araç kiraladığınız firma sizden sorumluluğu üstlenmenizi isteyecektir. Kiralık araç ile kaza yaptığınız zaman trafik polisine kaza raporu tutturun. Trafik polisinin kaza yerine gelmesinin mümkün olmadığı zamanlarda siz tutanak tutun ve kaza fotoğraflarını çekin. Güvenilir ve kurumsal bir firmadan araç kiraladığınız zaman polis tarafından rapor tutulursa sözleşmeniz kapsamında firma size yeni araç gönderecektir.
  • Küçük araç kiralamak hem park sorunu hem de yakıt tüketimi için daha avantajlıdır. Özellikle park sorununun olup olmadığını bilmediğiniz bir yerde bu avantaj işinize yarar. Küçük araçların kiralama fiyatları büyük araçlara göre daha düşüktür.
  • Araç alırken yakıt gösterge çubuğunu kontrol edin. Yakıt göstergesinin fotoğrafını çekin ya da yakıt seviyesini tutanağa yazdırın. Aracı bırakırken de aynı seviyede doldurup aracı teslim edin. Yakıt dolumu yapmadıysanız bunu araç kiralama şirketi yerine siz yapın. Yakıtı fazla da doldurursanız size iade işlemi yapılmaz.