Mamografi İle İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey Görsel
Sigorta
18.07.2019

Meme Kanseri Nedir?

Meme kanseri, memede bulunan süt bezlerindeki ve kanallarındaki hücrelerin kontrolsüz bir biçimde çoğalması ile oluşur. Erken safhada belirti vermezken ilerleyen aşamalarda sertlik, akıntı, meme ucunda kanama gibi belirtiler görülebilir. İleri seviye meme kanseri sonrasında diğer organlara sıçrayarak ölüme neden olabilir. Kişinin kendi kendini muayene etmesi erken teşhis için çok önemlidir. Düzenli aralıklarla doğru şekilde yapılan el muayenesi sonucu oluşan şüpheden dolayı doktora görünen birçok kadının hayatı erken teşhis sayesinde kurtulmuştur. Bu yüzden kişinin kendinin farkında olması ve düzenli olarak kendini muayene etmesi çok önemlidir. Herhangi bir kuşku durumunda ise mutlaka bir doktora başvurulmalı, gerekli kontrollerin yaptırılması gerekmektedir.

Mamografi Nedir?

Mamografi, memede fiziksel muayenede anlaşılamayacak kadar küçük anomalilerin tespit edilmesi için yapılan bir işlemdir. Düşük dozda röntgen ışını ile çekilen bir röntgen filmidir. Mamografi, meme kanseri teşhisinde çok önemli bir rol oynar. Özellikle meme kanserinde erken teşhis şansı sağlayan bu işlemi her kadın mutlaka yaptırmalıdır.

Tarama amaçlı yapılan mamografi, kişinin herhangi bir şikayeti veya bulgusu olmadan, kontrol amaçlı yapılan bir işlemdir. Tarama amaçlı yapılan mamografide meme kanserinin erken teşhisi mümkündür. Tanı amaçlı yapılan mamografi ise memede elle hissedilen kitle, anormal görünüm, ağrı, akıntı gibi şikâyetler sonucunda yapılır. İşlem sonucu incelenir, gerekli tanı konarak tedaviye başlanır.

Meme kanseri birçok kadında görülmektedir, bu yüzden 40 yaşından sonra her kadın düzenli olarak yılda 1 kere mamografi çektirmelidir. Aile geçmişinde kanser gibi hastalıkları olan kadınlar için doktorunun önerisine göre bu sayı değişebilir.

Mamografi çekimi adet döneminin herhangi bir zamanında yapılabilir ancak ödemin en az olduğu zaman en ağrısız çekim gerçekleştirilebilir. Menopoza girmiş kadınlar içinse mamografi çekiminin hangi dönem yapıldığı önemli değildir. İşlem sırasında meme dokusu cihazda platformun üstüne konur ve meme bir miktar sıkıştırılır. Bu sıkıştırma ile hem memenin tam görüntüsü alınır hem de kullanılacak X ışını miktarı önemli derecede azaltılmış olur. Bu işlemler yaklaşık 15-20 dakika sürer ve çok ağrılı bir süreç değildir.

Doğa Sigorta ile yapacağınız “Yatarak Tedavi Teminatlı Tamamlayıcı Sağlık Sigortası” ile hem özel hastanelerde çok uygun fiyatlara yatarak tedavi olabilir hem de bu teminat ile birlikte yılda 1 kez ile sınırlı olan “Mamografi ve PSA” ek teminatlarımızdan hediye olarak faydalanabilirsiniz.