Metaverse Nedir? Görsel
Güncel
03.03.2022

Meta-evren olarak adlandırılan Metaverse, gerçek ile sanalın birleştirildiği bir bilim kurgu vizyonu olarak kabul edilir. Farklı cihazlar kullanılarak, kurulan bu platformda hareket etme imkanı sunulurken aynı zamanda iletişim kurma olanağı da bulunur. Daha kısa bir tabir ile tanımlanması gerekir ise Metaverse, arttırılmış ve sanal gerçeklik ürün ve hizmetlerinin sunulduğu dijital alan denebilir.
Sanal dünya olarak kabul edilen Metaverse’te kullanıcılar, kendilerini temsil etmek, başka kullanıcılar ile iletişim kurmak ve sanal ortamda kendi topluluklarını oluşturmak amacıyla avatarlar kullanır. Bu avatarlar aracılığı ile sanal alemde kendi yaşam alanlarını oluşturabildikleri gibi kendilerine arazi dahi alabilirler. Bu arazi bildiğimiz şekli ile gerçek dünyadaki araziden farklı bir anlam ifade eder. Bu ve benzeri gereklilikleri karşılamak amacıyla meta evreninde dijital para birimi kullanılır. Bu dijital para birimi aracılığı ile giysiler, oyun silahları ve kalkanlar gibi birçok ürün alınabilmektedir. Metaverse’yi kullanmak için kullanıcıların illa ki kendilerine yer almak ya da bir amaç uğruna dahil olmak gibi zorunlulukları bulunmaz. Dileyen kullanıcılar kullanacakları sanal gerçeklik kulaklığı ve denetleyiciler aracılığı ile meta evreninde bir gezinti dahi gerçekleştirebilirler.

Metaverse Alımı Nasıl Yapılır?

Metaverse, birçok dijital uzman tarafından geleceğin teknolojisi ve yatırım alanı olarak bakıldığını belirtmekte fayda var. Bu nedenle son zamanların en sık karşılaşılan konularından biri de Metaverse alanında arazi alımı gelir. Adım adım Metaverse nasıl alınır sizlere aktarıyoruz.
* Sanal para geçerli olduğu için ilk adım bir kripto cüzdanı oluşturulmalıdır.
* Farklı platformlara sahip olan Metaverse’de kendinize en uygun platformu seçmeniz gerekir. Kendinize uygun platformu seçtikten sonra yapmanız gereken bu platformda bir hesap açmak olacaktır. Bu hesap sadece size ait olacağı için Metaverse dijital alanında kendinizi temsil etmenizi sağlayacaktır.
Meta veri deposu jetonları satın almanız, Metaverse alanında kendinizi temsil etmenize ve platformlarda birçok özellikten faydalanmanıza imkan sağlar. Ziyaretçi olarak değil de Metaverse’de kendinize ait bir yer olmasını arzuluyor iseniz bu noktada aldığınız jetonlar ile kendinize arsa almanız gerekir. Bu noktada da ortak NFT alanına ulaşmanız ve bu ortak NFT alanında kendinize bir hesap açmanız işinizi kolaylaştıracaktır.
* Son adım ise ortak NFT alanında dilediğiniz NFT’yi seçerek ödeme yapmaktır. Bu adımdan sonra siz de Metaverse’de kendinize ait bir yere sahip olmuş olacak ve sanal ve arttırılmış gerçeklik barındıran dijital bir hayat sahip olacaksınız.
Metaverse, geleceğin yaşam ya da etkinlik alanı olarak görülen büyük bir teknoloji başarısı olarak gösterilir. Tam anlamıyla kullanıma uygun hale getirildiği takdirde kullanıcılarına sanal kamusal alan vaat eden Metaverse, şimdiden büyük ilgi uyandırmış ve global olarak birçok kişiye ulaşmıştır.
Gelişen teknoloji doğrultusunda kullanıcılara dijital bir hayat yaşama imkanı sunmayı planlayan Metaverse, geliştirilen sanal gerçeklik cihazları aracılığı ile fiziki olarak bir çaba harcamadan alışveriş yapma, sinemaya gitme, dışarıda diğer Metaverse kullanıcıları ile vakit geçirme gibi daha birçok etkinliğin yapılmasına imkan sunmayı hedefliyor.
Şimdiden Metaverse’ te birçok yerin satın alındığı biliniyor. Günümüz şartlarında çok öngörülemeyen bir yapıya sahip olan Metaverse’ de güvenlik açıkları ile kullanıcıların sanal gerçeklik alanında rahatsız edilmeleri gibi durumların söz konusu olduğu biliniyor. Bu tür durumların önüne geçmek amacıyla çeşitli çalışmalar ve kullanıcı odaklı bir alan oluşturmaya yönelik geliştirmeler yapılmaktadır. Tam anlamıyla yeni bir teknolojik alan olduğu için Metaverse’ye dair somut ve ayrıntılı bilgiler ortaya konamamaktadır. Metaverse’de yaşanan kullanıcı tecrübeleri doğrultusunda önümüzdeki günlerde de birçok değişim ile gelişimin olması beklenmektedir.