Mevsim Değişikliği Vücudu Nasıl Etkiler? Görsel
Sigorta
14.11.2019

Mevsim değişikliği sırasında oluşan ani sıcak-soğuk hava değişimi insan vücudunda negatif etkiler yaratabilir. Ani değişen hava şartları vücudun ortama adapte olmasını zorlaştırarak hastalıklara ve mikroplara karşı savunmasız kalmasına neden olabilir. Bu yüzden mevsim değişikliği sırasında daha çok hastalık, salgın gibi durumlar yaşanır.

İnsanın mikroplara karşı en büyük savunmalarından biri vücut sıcaklığıdır. Vücudumuza herhangi bir mikrop girdiğinde ateşimizin çıkmasının sebebi budur, bağışıklık sistemimiz mikroba karşı savaşmak için vücut ısısını yükseltir. Ani değişen hava şartları ve ısı değişikliklerine adapte olamayan vücudun savunma mekanizması zayıflayabilir. Bu durum hastalıklara daha kolay yakalanmaya sebep olur. Kış aylarına geçişlerde direnç düşmesinden kaynaklı grip salgınları çok sık görünür. Kronik hastalığı olan bireylerde grip daha etkili olabilir, hatta zatürreye dönüşebilir. Özellikle kronik hastalığı olan bireyler mevsim geçişlerinde kendilerine daha fazla dikkat etmeli, bağışıklık sistemini güçlendirici takviyeler almalıdırlar. Tabii ki doktor tavsiyesi ile ilerlemelidirler.

Mevsim Değişikliğinin İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkisi Nelerdir?

Kış aylarına geçişlerde en çok görülen hastalıklar soğuk algınlığı, grip gibi ısı değişiminden kaynaklı ortaya çıkabilen hastalıklardır. Halk arasında soğuk algınlığı ve grip aynı hastalıkmış gibi düşünülse de aslında değildir. Soğuk algınlığı, nezle olarak da bilinir. Sadece havaların soğumasından kaynaklı olarak değil, ilkbaharda yaşanabilen ısı değişiklikleri sonucunda da ortaya çıkabilir. Grip ise virüsten kaynaklı ortaya çıkan bir hastalıktır. Soğuk algınlığında olduğu gibi gripte de öksürük, burun akıntısı, boğaz kuruluğu gibi belirtiler vardır ama çok daha şiddetli hissedilir. Grip veya soğuk algınlığı yaşadığını düşünen bir kişi kendi kendine tedavi uygulamamalı, mutlaka bir doktora muayene olmalıdır. Özellikle kişilerin bilinçsiz antibiyotik kullanımı antibiyotiklerin etkilerinin azalmasına neden olduğu için doktor uygun görmedikçe kişi antibiyotik kullanmamalıdır.

Alerji mevsim değişikliklerinde en çok görülen hastalıklardan biridir. Genellikle ilkbahara geçişler sırasında ağaçların ve bitkilerin polenlerinden kaynaklı alerjilerle çok sık karşılaşılır. Çok yoğun alerjiler yaşayan kişiler mutlaka uzman bir doktora görünmelidirler.

Mevsim değişikliklerinden korunmanın en etkili yolu güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmaktır. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için beslenmenize ve uyku düzeninize dikkat etmeli, egzersiz yapmalısınız. Bol bol su tüketmeli ve günlük hijyeninize önem vermelisiniz. Takviye almak isterseniz eğer mutlaka uzman bir doktora görünüp, onun tavsiyeleri doğrultusunda bağışıklık sistemi güçlendiriciler almalısınız.