Motosiklet Çalınmasına Karşı Ne Yapılabilir? Görsel
Sigorta
11.03.2022

Hayat içerisinde bazı riskler barındırır. Bu risklere karşı önlem aldığınız takdirde keyfiniz kaçmaz. Hayat telaşına kaptırmış giderken sizin yerinize düşünen ve önlem alan bir düzen isteyebilirsiniz. Sigorta şirketleri risklerinizi üstlenip masraflarınızı paylaşacak bir sistem geliştirmiştir. Değer verdiğiniz şeyleri koruyabilmek için tanıdığınız sigorta acentesi iyi bir tercih olacaktır.

Taşıt hırsızlığının sayısı her geçen gün artıyor. Ancak taşıt hırsızlığının en kolay yapılabilen şekli motosiklet hırsızlığıdır. Düz kontak ile çalıştıramasalar bile motosikleti yüklenip götürmeleri zor olmuyor. Motosiklet tutkunu iseniz ya da işiniz gereği üzerinize zimmetli bir motosiklet sürüyorsanız işiniz zor. Çalınması oldukça kolay olan motosikletinizi korumanın birkaç yolu bulunuyor. Bu yollardan biri dışında diğerlerinde çalınan motosikletin sorumluluğunu alacak bir mercii bulunmuyor.

Bilinen En Güvenli Yol: Sigorta

Sigorta, motosikletinizin çalınmasına karşı bir önlem değildir. Zararınızı tazmin etme şeklidir. İş icabı üzerinize kayıtlı olan bir motoru sigortası olmadan kullanmayın. Aksi takdirde motosikletin çalınması durumunda zararı sizin ödemeniz gerekebilir. Motosiklet sizin mal varlığınızda ise bu durumda da sigorta yapılması önemlidir. Hırsızların açamayacağı hiçbir kilit sistemi yoktur. Motorunuzun çalınması kaçınılmaz ise tek çare motorunuza sigorta yaptırmaktır. Oturduğunuz yer ne kadar nezih ve güvenlikli olursa olsun, yaptıracağınız sigorta işinizi görecektir. Benim başıma gelmez demeyin. Her daim motosikletinizin yanında olamayabilirsiniz.

Sigorta dışında başvuracağınız diğer yollar daha çok fiziki tedbirlerdir. Bu yollar motosikletinizi hırsızlığa karşı korumak için tedbirdir. Ancak yeterli olmadığı zaman dava açmak dışında hiçbir yasal hakkınız olmayacaktır. Hırsızlar hakkında açılan ceza davası maddi kaybınızın önüne geçemeyecektir. Hırsızlar ceza alsa bile ne motosikletiniz ne de paranız geri gelecektir.

Alınacak Fiziki Tedbirler

Motosikletinizi gösterişli sticker ve aksamlarla donatmayın. Motosikletinize yapacağınız her modifiye onu daha çok öne çıkaracaktır. Modifiye yapmaktan geri duramıyorsanız en azından motosikletinizi park ettiğinizde üzerini branda ile örtün. Bu sayede hırsızlar için ilgi odağı haline gelmez.

Motosikletinizi güvende tutmak için bir tane değil iki tane kilit sistemi kullanın. Bunlardan biri disk kilit sistemi diğeri ise direksiyon kilit sistemi olsun. Bu sayede motosikletinizi koruma seviyesini artırmış olursunuz. Kilit için vereceğiniz para size fazla gelmesin. Tek kilit motosikletinizi korumak için yetersiz kalacaktır.

İmmobilizer kurtarıcınız olabilir. Kontak anahtarının içine yerleştirilen sistemle çalışan immobilizer düz kontakla yapılan hırsızlıkta önleyicidir. Anahtar tanıma sistemi olarak da bilinen bu ürün ile motosikletiniz sadece sizin anahtarınızla çalışabilir.

Motosikletinizi her zaman gözünüzün görebileceği yere park edin. Özellikle ara ve tenha sokaklara park etmekten kaçının. İşlek caddeler ya da sokaklar iyi bir tercih olabilir. Motosikletinize GPS desteği bulunan takip cihazı takabilirsiniz. Motosikletinizin çalınmasına engel olmaz ama bulunması açısından bir hayli kolaylık sağlar.