Mutluluk Hastalıkları Önlüyor mu? Görsel
Güncel
24.05.2021

Mutluluk her insanın yakalamaya çalıştığı bir duygu! Günümüzde mutlu olmanın birçok hastalığı önlemede ve tedavisinde etkisi olduğuna dair iddialar bulunuyor. Ancak tıp alanında mutluluğun tek başına hastalıkları önlediğine yönelik kesin bir yargıda bulunmak yanlış olur.

İnsan vücudunda hastalıkları ortaya çıkaran durumlardan biri hormonlarda yaşanan dengesizlikler oluyor. Mutsuzluk hormonları olumsuz etkileyen bir durum olarak biliniyor. Mutsuzluk ile vücudun beyin, kalp gibi birçok noktasıyla direkt olarak bağlantısı olduğunu söyleyen uzmanların sayısı da az değil!

Peki, mutluluk hastalıkları önlüyor mu? Mutlu olan insanlar mutsuz olanlara göre daha mı az hasta oluyor?

Gelin birlikte mutluluğun hastalıklar ve insanların bünyesi üzerindeki etkilerini birlikte inceleyelim.

Mutluluğun Kalp Hastalığı Riskini Azalttığına Dair Araştırmalar Bulunuyor

Amerika’da yapılan birçok araştırma mutluluğun kalp hastalığı riskini azalttığını gösteriyor. Harvard Üniversitesi bu alanda 200 üzerinde araştırma yapmış. Uzmanların elde ettikleri sonuçlara göre iyimser özelliğe sahip insanlarda kalp hastalıkları görülme ve felç geçirme riskinin daha düşük olduğu ortaya koyulmaktadır.

İnsanlar iyimser ve mutlu olduklarında araştırmalara göre kolesterol ve yüksek tansiyon barındıran hastalıklara daha az yakalanıyorlar. Stres ve depresyonun kalp hastalıkları ile olan bağlantısı tıp dünyasında da kanıtlanmış bir durum.

Kesin bir kanıt olmasa da yapılan araştırmalarda mutlu insanların kalp hastalıklara yakalanma oranının daha düşük olduğu ortaya koyulmuş.

Mutluluğun Vücut Direncini Arttırdığı Düşünülüyor

Mutlu olan insanların daha uzun yaşadığı ya da mutlu olan insanlarda bazı hastalıkların iyileştiği ya da hastalıklara yakalanmadıklarına yönelik kesin bir bilgi söz konusu değil. Ancak hastalarda mutluluk düzeyinin yüksek olmasının hastalığı seyrini olumlu etkilediği tüm uzmanların ortak gözlemleri arasında yer alıyor.

Mutlu olan insanlar daha dirençli ve dayanma gücü daha yüksek kişiler oluyor. Bu yüzden mutlu olan insanlarda hastalıklara karşı direncin daha yüksek olduğu düşünülmektedir. Mutluluğun bağışıklık sistemini uyardığı ve güçlendirdiği bilinmektedir.

Mutsuzluk ve Beyin Arasında Bir İlişki Bulunuyor

Uzmanlar mutsuzluk ve beyin arasında bir ilişki olduğunu beliriyorlar. Uzun süre mutsuz olan kişilerin beyinlerinde küçülme yaşandığı biliniyor. Hayattan uzun süre boyunca keyif alamayan ve üzüntü halinde bulunan kişilerin destek alması şarttır. Özellikle ilerleyen yaşlarda mutsuzluk ve beyinde küçülmeye bağlı olarak hafıza sorunlarının görüldüğü uzmanlar tarafından belirtiliyor.

Mutluluk öğrenme yoluyla kazanılan bir duygudur. İnsanlar yaşamdan zevk alarak, sevdikleri etkinlikleri ve işi yaparak mutlu olabilirler. Ancak mutluluğun hastalıkları iyileştirdiğine dair kesin bir yargıya varılması yanlıştır.

Günümüzde mutluluk ve hastalıklar arasındaki ilişkiler üzerine binlerce araştırma yapılmış. Ancak mutluluk ve hastalıklara yakalanmama arasında bir ilişkiye yönelik kesin yorum yapılacak bir durum yok.

Mutlu olan insanların bağışıklık sisteminin daha güçlü olduğu ve hastalıklara karşı dirençlerinin daha yüksek olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte mutlu olan insanların hastalıkların tedavisinde mutsuz kişilere göre daha şanslı ve dirençli olduğu herkesçe bilinen bir gerçek! O halde mutlu olmamak için önünüzde hiçbir engel yok!