NFT Nedir? Görsel
Güncel
03.03.2022

Kripto para dünyasının dijital verilerinden biri olarak tanımlanan NFT, bugünün dünyasında insanlar tarafınca çokça ilgi gören bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. 2015 yılında ilk kez adını duyduğumuz, bugün ise pek çok dijital ortamda üretimi yapılan eserlerin NFT ile bir koleksiyon halini almasını sağlamanız mümkün olmaktadır. NFT nedir diye sorduğumuzda ise açılımını Non Fungible Token olarak açıklayabiliriz. Türkçe’de ise karşılığı doğrudan “Değiştirilemeyen token” olarak adlandırılır.

Yakın zamanda popülerleşen ve tüm dünyada bir yatırım aracı olarak da görülen kripto para dünyasının parçasından biri olarak bildiğimiz para birimi NFT’de olmaya başlamıştır. Burada NFT, kripto para gibi değil doğrudan değerli bir varlık olarak sıfatlanıyor. Tahsil edilebilir bir dijital varlık akla geldiğinde direkt olarak NFT’yi söylemek mümkün olabiliyor.

NFT Hangi Eserlere Denilir?

Dijital ortamda üretilen içerikler, çeşitli video veya görsel sanatlara dayalı eserlerin tamamı birer NFT olabilir. Hatta Twitter aracılığıyla atılan bir tweet dahi doğrudan dijital varlık olarak tanımlanabilir ve NFT olma özelliğini taşımaktadır. İnternet sayfası veya sitesi, sosyal medya üzerinde oluşturulan Story dediğimiz hikaye veya benzer gönderilerin tamamı da altyapısı dijital olduğu için direkt olarak NFT diye sınıflandırılabilir.

NFT’ler, her biri birbirinden farklı şekilde özgün olarak tasarlanması sayesinde bugün özgün bir şekilde varlığını korumaya ve gelecek vaat etmeye başlamıştır. Hal böyle olunca özgün ve de değiştirilmeyen dijital varlık olarak tanımlandığında NFT’nin iyi bir yatırım aracı olduğunu, koleksiyon olarak da kullanılabilir olduğunu söylemek mümkün olacaktır.

NFT Nasıl Yapılır?

Dijital hayatın bize sunduğu kavramlardan biri olan NFT, bugün birbirinden farklı araçlarla beraber tanımlanabilir bir hale büründü. Blok zinciri olan Ethereum ile hazırlanabilir NFT’ler sayesinde bugün birçok şekilde NFT teknolojisinden faydalanacağınız koleksiyonlar yaratmak mümkün oluyor.

Güvenilir olarak blok zinciri seçiminde Ethereum seçimi önemli olmuştur. Yaygın bir şekilde kullanılan bu blok zinciri aynı zamanda NFT’nin alım satım süreçlerini de hızlandırmış ve kolaylaştırmıştır. Bununla birlikte de cüzdanda kalmasına yardımcı olacak şekilde kullanabilir ve NFT’ye çevirerek de her zaman resim veya dosyalarınızı siz de değerli, koleksiyon olacak ve eşi benzeri olmayan bir NFT haline dönüştürmüş olabilirsiniz.

Gerekli çeviri için blok zinciri olarak kullanacağınız Ethereum altyapısı sayesinde de bugün kullanım ağının genişliği sayesinde belirli platformlara yükleyerek siz de bu eserin yayınlanmasını, satılmasını veya sergilenmesini sağlayabilirsiniz. Herhangi bir yerde kopyalansa dahi Ethereum olarak direkt sizde gerçeğinin olması, blok zincir halinde cüzdanınızda bulunması da eserin orijinalinin sahibinin siz olduğunu gösteren bir durumdur.

NFT Bir Yatırım Fırsatı mı?

Online ortamda NFT dünyasına dahil olmak isteyen milyonlarca insan bulunuyor. NFT’lerin bugün sanatçılar tarafından değerli olmasıyla beraber satışa çıkması gibi birçok pazar yeri bulunuyor. Çeşitli canlı etkinlikler yaparak ya da çeşitli özel içeriklerle beraber istediğiniz en iyi şekilde de dijital yatırımcılardan faydalanarak doğrudan siz de NFT sahibi olabiliyor veya NFT üreterek siz de dijital yatırımcıların yatırımlarını genişletmesine katkıda bulunmuş olabiliyorsunuz.

Çeşitli pazaryerlerinde bulunarak NFT’yi birden fazla kişiye satabilirsiniz ya da alabilirsiniz. Bununla ilgili olarak satıcı genel olarak şartların tamamını belirler. Bu durum çerçevesinde de NFT sahibi olmak isteyen alıcılar, orijinali olan kişiye veya eserin sahibine doğrudan telif ücretlerini ödeyerek direkt ilgili ürünü satın almış olur ve cüzdanına bu blok zinciri edinerek eser sahibi olmuş olur. NFT’ler bugün dijital ortamda kendi değerinizi göstermek, zenginliğinizi göstermek adına kullanabileceğiniz çeşitli yatırım araçlardır. Dilediğiniz her zamanda da satabilir, doğrudan Ethereum pazarı içerisinde de blok zincirinizi bozdurarak bir nevi eserinizi satmış olabilirsiniz.