Orman Yangınlarının Yaygın 5 Sebebi Görsel
Güncel
16.09.2021

Orman Yangınları Neden ve Nasıl Çıkar?

Son günlerde orman yangınları ülkemizin en büyük gündemlerinden birini oluşturuyor. Antalya, Muğla, Mersin, Adana ve daha adını saymadığımız onlarca şehirde kısa süre içinde çok sayıda orman yangını çıktı. Orman yangınları aynı dönemde tüm dünyada da büyük ormanlık alanları yok etti. Akıllara yine orman yangınlarının sebepleri geldi. Yapılan araştırmalar orman yangınlarının %89’unun insan kaynaklı olduğu biliniyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre orman yangınlarının yaygın 5 sebebi şöyle;

  1. İhmal ve Tedbirsizlik
  • İhmal ve Tedbirsizlik
  • Orman yangınlarının en yaygın sebepleri arasında insan kaynaklı olan ihmal ve tedbirsizlik geliyor. Orman alanlarına atılan atıklar, ormanda yapılan pikniklerde bırakılan çöpler ve yakılan ateşler yangınların çıkmasında çok büyük bir etken oluyor. Orman yangınları için ormanlarda ateş yakılmaması çok önemli! Sönmemiş sigara izmariti ve kibrit atılması da bu nedenler arasında yer alıyor.

    1. Doğal Nedenler
  • Doğal Nedenler
  • Orman yangınlarının %11’i doğal nedenler oluşturuyor. Doğal nedenler arasında özellikle yüksek sıcaklıklar olması gibi durumlar da yaşanıyor. Hiç insanların girmediği ormanlarda dahi yangınlar çıkabiliyor. Sıcaklıkların çok yüksek olduğu dönemlerde orman yangınlarında gözle görülür bir artış oluyor.

    1. Kasıtlı Çıkarılan Yangınlar
  • Kasıtlı Çıkarılan Yangınlar
  • Ormanlarda en yaygın yangın sebepleri arasında kasıtlı çıkarılan yangınlar da bulunuyor. Tarla ve otlakları genişletmek için ormanlar yakılabileceği gibi ormanda yapılan kanunlara aykırı eylemleri gizlemek adına da çıkarılabiliyor. Birçok yerde yabani hayvanları uzaklaştırmak adına da orman yangınları çıkıyor. Aynı zamanda sabotaj nedenli çıkan orman yangınları da son yıllarda artmaya başladı.

    1. Kaza
  • Kaza
  • Ormanlarda kaza eseri de yangınlar çıkabiliyor. Ülkemizde yerleşim yerlerine elektrik hatları ormanların içinden veya yakınından geçerek de ulaştırılabiliyor. Elektrik hatları üzerinde yaşanan bir sorun hatta probleme yol açarak ormanların yanmasında etkili olabiliyor. Bu yüzden bu tarz durumlar için gerekli bakımların yapılması ve önlemlerin alınması gerekiyor.

    1. Sebebi Belli Olmayan Yangınlar
  • Sebebi Belli Olmayan Yangınlar
  • Ormanlarda sebebi belirlenemeyen yangınların çıkma oranı da çok yüksek oluyor. Ormanlarımızda ortaya çıkan yangınların yarısına yakınının sebebi öğrenilemiyor. Sebebi her ne olursa olsun orman yangınlarına karşı gerekli tedbirler alınmalıdır.

    Bunları biliyor muydunuz?

    Orman yangınlarını önleyecek 7 önemli tedbir