Soğuk Havalarda Arabayı Çalıştırmadan Önce Bilmeniz Gerekenler Görsel
Otomobil
13.02.2020

Soğuk havalarda aracı çalıştırmadan önce dikkat edilmesi gerekenler, aracın ideal bir şekilde çalışmasının yanı sıra yakıt tüketiminin artmamasında ve motorun daha uzun bir süre kullanım ömrüne sahip olmasında etkili olmaktadır. Havalar soğuduğunda en çok görülen problemler arasında aracın geç çalışması gelmektedir. Soğuk havalarda arabayı çalıştırmak için dikkat edilmesi gereken noktalara hakim olarak aracınızı daha iyi bir şekilde kullanabilirsiniz.

Kış mevsiminde özellikle sabahın erken saatlerinde araç çalıştırmak kimileri için adeta eziyete dönüşmektedir. Bir türlü çalışmayan araçların yanı sıra çok gürültülü ve motoru yıpratan çalışma şekliyle çalıştırılan araçlar sürücüler için kabusa dönebilmektedir. Bu gibi olumsuz durumlardan kaçınmak için aracınızın kış bakımını yapmalı, doğru motor yağını kullanmalı ve marşa bastığınız andan itibaren aracınızı doğru şekilde çalıştırmayı öğrenmeniz gerekmektedir.

Aracınızı Doğru Yere Doğru Şekilde Park Edin

Aracı doğru yere park etmek, soğuk havalarda aracınızı sorunsuz bir şekilde çalıştırmanızın altın kuralıdır. Ancak pek çok araç sürücüsü bu kuralı es geçerek özellikle soğuk kış sabahlarında aracının motoruna zarar vererek çalıştırmaktadır. Soğuk havalarda aracınızı ideal bir şekilde çalıştırmak için aracınızı mümkünse güneş ışığı alan, güney yönüne doğru ve rüzgar almayan bir yere park etmeniz gerekmektedir.

Bu sayede aracın motor bölümündeki su ve yağ gibi sıvılar donmayacağı için aracınızın ilk çalıştırılmasında ve hareket halindeki performansı daha verimli olacaktır. Öte yandan aracınızı kuzeye ve güneş görmeyen rüzgarlı bir konuma park ederseniz bu durumda aracın içindeki sıvılar donacağı için özellikle sabahları aracınızı çalıştırırken epey zorluk çekebilirsiniz.

Aracı sabah soğuklarında çalıştırırken maksimum 3 dakika boyunca rölantide çalıştırmalı ve aralıklarla gaza basılmalıdır. Soğuk havalarda aracınızı her gün kullanmıyorsanız, hareket etmeseniz dahi aracınız park halindeyken bu şekilde ara ara çalıştırma yapmanız gerekmektedir. Bu sayede aracınızla hareket etmek istediğinizde çalışmama gibi problem başınıza gelmeyecektir.

Aracınızın Periyodik Bakımlarını İhmal Etmeyin

Aracınızın periyodik bakımları, özellikle soğuk havalarda daha da önem kazanmaktadır. Kış bakımını yaparken mutlaka antifriz kullanmak gerekmektedir. Motor soğutma suyunun soğuk havalarda donması halinde motor çalışmaz, çalıştığı durumda da sürtünen parçalarda ciddi aşınmalar meydana gelebilir.

Soğutma suyu eksi 40 derece soğukluğa kadar motor soğutma suyunun donmamasını sağlayan bir özelliğe sahiptir. Fren, direksiyon ve şanzıman bakımları da kış mevsiminde yapılan periyodik bakımlarda gözden geçirilmelidir.

Aracınızı Soğuk Havalarda Çalıştırmadan Önce Bunlara Dikkat Edin

Aracınızı soğuk havalarda çalıştırmadan önce, yakıt deponuzu dolu tutmaya özen gösterin. Aracınız donmuşsa ve çalışmıyorsa buzu çözmek için sıcak su dökmeyin. Bu hareket donma üzerine şok etkisi yapacağı için motor parçalarının zarar görmesine neden olabilir. Soğuk havalarda arabayı çalıştırmak için akü şarjını da güçlü hale getirilmesine özen gösterin.