Sokak Hayvanlarına Yardım Etmenin 9 Yolu Görsel
Sigorta
02.08.2019

Sokaklarımızın, mahallemizin minik sahipleri olan sevimli kedi ve köpekleri özellikle bu sıcak yaz günlerinde göz ardı etmemeliyiz. Sevimli dostlarımızın dışarda verdiği hayat mücadelesine biraz olsun yardımcı olabilmek için yapabileceğiniz birçok şey var.

1. Bir Kap Su

Özellikle sıcak yaz günlerinde sokak hayvanları çok susuyor ve su bulmakta zorluk çekiyorlar. Evinizin, apartmanınızın önüne veya sokağınızın başına koyacağınız bir kap su birçok hayvan dostumuzun hayatını kurtarabilir.

2. Bir Kap Mama

Sokak hayvanlarının hayatını kaybetmesinin en büyük nedenlerinden biri açlık. Bunun için marketlerde sokak hayvanları için çok ucuza mamalar satılmaya başladı. O mamalardan kapınızın önüne veya sokağınızın başına koyabilirsiniz. Mama alamazsanız eğer yemek artıklarınızı çöpe atmak yerine sevimli dostlarımıza vererek hayata tutunmalarına yardımcı olabilirsiniz.

3. Küçük Evler

Özellikle soğuk, sert kış aylarında sevimli dostlarımızın sığınabileceği kolay yapılabilen mukavva veya tahta barınaklar yapabilir, onları soğuktan bir nebze olsun koruyabilirsiniz.

4. Veteriner

Belediye veterinerleri sokak hayvanları için ücretsiz tedavi desteği sunuyorlar. Mahallenizdeki kedi ve köpekleri bilip gözlemler ve bir sıkıntıları olduğunu fark ederseniz belediye veterinerlerinden destek alabilirsiniz. ALO 153’ü arayarak belediye ekiplerinin belirttiğiniz adresten hayvanı almasına yardımcı olabilirsiniz.

5. Araç Kontrolü

Özellikle minik kedi dostlarımız soğuk havalarda araçların sıcak bölgelerine girme eğilimi gösterirler. Bu yüzden çıkmadan önce mutlaka aracınızın kaputuna birkaç kere vurmalısınız ki kedi dışarı çıkabilsin.

6. Geçici Yuva

Uzun süre aç, susuz kalmış veya yaralı, hasta hayvanları tedavi süreçleri boyunca evinizde misafir ederek tedavi süreçlerini kolaylaştırabilirsiniz.

7. Bağış Yapın

Barınaklarda çok fazla sayıda can bulunduğu için hiçbir zaman yeterli yiyecek olmuyor. Bütçenize bağlı olarak düzenli mama bağışları barınaklardaki birçok hayvanın hayatını kurtaracaktır.

8. Satın Alma Sahiplen

Satın alınan her hayvan, hayvan satış pazarına destek sağlıyor ve yararı kalmayan canlılar ya sokağa atılıyor ya da öldürülüyor. Satın alınan canlıların sonu çoğunlukla sokak oluyor. Bu yüzden barınaklarda ve sokaklarda bulunan binlerce sahipsiz kedi veya köpekten birini sahiplenerek kimsesiz bir canlının ailesi olabilirsiniz. Sahiplenemiyorsanız bile çevrenizde evcil hayvan isteyenleri sahiplenmeye teşvik edebilirsiniz.

9. Sevgi

Sokakta yürürken yanınıza gelen köpek veya ayaklarınıza sürtünen kedinin amacı mama veya su değil, sizden biraz sevgi görebilmektir. Sokak hayvanlarının sevgiye ve şefkate çok ihtiyacı vardır. Bu yüzden en azından yanlarından geçerken başını okşamayı unutmayın.