Su Diyeti Ne Kadar Sağlıklı? Görsel
Sağlık
23.08.2022

Su diyeti, farklı diyet şekillerine alternatif olarak son yıllarda oldukça tercih ediliyor. Peki, 7 gün gibi bir sürede yapılan su diyeti ne kadar sağlıklı ve su diyeti zararlı mıdır? Öncelikle belirtmek gerekir ki su diyeti yapmadan önce kronik rahatsızlıklarınıza dikkat etmeniz ve uzman kontrolünde program hazırlamanız en önemli husus. Aksi halde kilo vermek isterken sağlık sorunlarınız ortaya çıkabilir.

Su diyeti temelinde toksinlerden arınma ve detoks amacıyla yapılıyor. Vücudu şaşırtıp şok etkisi ile zayıflamak isteniyor. Su içerek kilo vermenin mümkün olduğu su diyetini 7 günden fazla uygulamak vücudunuza zarar verebilir. 7 günden sonra insan vücudu açlığa direnç göstereceğinden yağların yakımı da bir hayli zor olacaktır. Her ne kadar vücudun %70’e yakını sudan oluşsa da vücudun besin dengesini korumak da önemlidir. Doktora danışmadan ya da vücut protein, karbonhidrat ve yağ dengenizi kontrol ettirmeden su diyeti yapılmamalıdır. Özellikle güç gerektiren işlerde çalışıyorsanız ya da günlük temponuz yoğun ise sadece su ile yanında tüketilecek birkaç protein, yeteri kadar enerji alamayacağınızdan sizi yorgun düşürebilir.

Su Diyeti Kaç Kilo Verdirir?

Su diyeti yapmak isteyenlerin en merak ettiği konu bu diyet ile kaç kilo verebileceği. Su diyeti ile zayıflama yönteminde kişilerin vücudu ve metabolizması verilen kiloda önemli etkendir. Muz diyeti, karpuz diyeti, kiraz diyeti gibi şok diyetlerden daha fazla kilo verdirmesinin yanında yağların yakılmasını da hızlandırır.

Bu diyetin etkisini düzenli spor programı ile birlikte etkisini daha fazla görebilirsiniz. Su diyeti kaç kilo verdirir sorusundan daha çok, su diyeti nasıl yapılır kısmına yoğunlaşmak gerekir. Sadece su içip arada öğün olarak protein, meyve ve karbonhidrat desteği alarak yapılması tavsiye edilmez. Tüm diyetlerde olduğu gibi su diyeti ile kilo vermek için de mutlaka spor yapmalısınız. İlk başlarda vücudu yormayacak hareketler ve yürüyüşler ile şok diyeti destekleyebilirsiniz. Sonrasında vücudunuz hafifleştikçe spora ayırdığınız zamanı da artırmalısınız.

Su Diyeti Nasıl Yapılır?

Su diyeti ile hızlı kilo vermek için mutlaka diyet rutinine uymanız gerekir. Bunun için de su diyeti nasıl yapılır konusunda diyetisyen eşliğinde ilerlemeniz önemlidir.

Su diyeti yaparken vücudun mineral dengesini korumak için farklı alternatifler deneyin. Sulu meyve, haşlanmış yumurta, sulu sebzeler ve çorbalar mutlaka diyet listenizde olsun. Kabak, domates, karpuz, lahana, brokoli, salatalık gibi besinleri tüketmeye özen gösterin. Tabii ki besinleri belirli ve az miktarda tüketmeniz gerekir.

Su diyeti yaparken limonlu su diyeti, tarçınlı su diyeti ve Japon su diyeti gibi yöntemlerden destek alabilirsiniz.

Limonlu Su Diyeti

Limonlu su diyeti yaparken ara öğün, kahvaltı ve akşam yemeği az kalorili olmalı ve karbonhidrat içermemelidir. Limonlu su diyeti yaparken kahvaltı öncesinde mutlaka aç karnına 1 su bardağı ılık limonlu su tüketin. Aradan 1 saat geçtikten sonra hafif bir kahvaltı yapabilirsiniz. Aynı şekilde ara öğünden 1 saat önce de 1 su bardağı ılık suya yarım limon sıkarak için ve 1 saat sonra ara öğün tüketin. Bu yöntemi öğünlerden önce mutlaka yapın. Limonata tüketecekseniz şekersiz olmasına dikkat edin.

Tarçınlı Su Diyeti

Tarçın, şekeri dengelediği için tarçınlı su diyeti yaparken kendinizi daha tok hissedersiniz. Yemeklerden ve öğünlerden önce hazırladığınız tarçınlı suyu tüketip spor yapmanız önemlidir.

Tarçınlı su diyeti için; 5 su bardağı suya 3 ya da 4 adet tarçın ekleyip kaynatın. Soğumaya bırakın ve öğün öncesi tüketin.

Japon Su Diyeti

Japon su diyeti Japonların formda kalmasının en büyük sırrı. Sabah kalkınca kahvaltı yapmadan aç karnına yaklaşık 1 litreye yakın su için. Suyu içtikten yaklaşık 45 dakika sonra kahvaltı yapın. Japon su diyeti yaparken her öğünden en az 30 dakika önce su için ve yemeklerden sonra en az 2 saat su içmeyin.