Sürdürülebilir Moda Nedir? Görsel
Sigorta
25.11.2022

Sürdürülebilirlik günümüzde her alanda olduğu gibi moda sektöründe de yakalanması gereken bir anlayıştır. Dünya üzerinde kaynakların tükeniyor olması, insanlığı sürdürülebilir moda konusunda hassas olmaya itmiştir. Peki, sürdürülebilir moda nedir? Günümüzde hazır giyim ve tekstil sektörü tüketim odaklı anlayış geliştirmiştir. Hazır giyim ve tekstil sanayisinde kullan at giysilerin artması, kumaşların denyesinin düşmesi tüketicileri tüketim çılgınlığına itmiştir. Kullanıcıların hazır giyim ürünlerini uzun süre kullanabilmeleri hem ekolojik dengeye hem de bireysel ekonomilerine fayda sağlar.

Sürdürülebilir moda sayesinde dünyada su kaynaklarının tükenme riski azalırken tüketim çılgınlığı da önlenmiş olur. Sürdürülebilir moda için en önemli kriter aslında kalitedir. Kaliteli ve uzun süre kullanabileceğiniz ürünler satın almak sürdürülebilir moda konusuna katkı sağlar. Eğer kullanmadığınız ve kullanmayacağınız ürünleriniz varsa ikinci el satış uygulamalarına bu ürünlerinizi koyarak başkalarının satın almasını sağlayabilirsiniz. Sürdürülebilir moda anlayışı içerisinde geri dönüştürülebilen kıyafetler ve organik yollarla parçalanabilen kumaşlar vardır. Sürdürülebilir moda anlayışının en çok önem verdiği konuların başında sıfır atık desen kesme yöntemlerini kullanmak gelir.

Sürdürülebilir Moda İçin Neler Yapılmalı?

Sürdürülebilir moda akımı için neler yapılmalı konusunda merak ettikleriniz olabilir. Sürdürülebilir moda akımı konusunda hem tüketicilerin hem de üreticilerin dikkat etmesi gereken bazı kurallar vardır.

  1. Üreticiler geri dönüştürülen ve yeniden tasarlanan kıyafetlere yönelebilir. Bu sayede daha önce üretilen ve üretim aşamasında çok sayıda kaynak tüketilen kıyafetler tekrardan satışa bu sunulabilir.
  2. Moda için kullanılan kıyafetlerin doğal yollarla parçalanabilir kumaşlardan yapılması çevreye daha az zarar verilmesini sağlar.
  3. Çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyen toksik olmayan boyalar kullanıldığı sürece de sürdürülebilir moda akımı için adım atmış olursunuz.
  4. Sürdürülebilir moda akımı bir ürünü birden fazla alanda ve çok kez giymeniz konusunda hassastır. İkinci el kıyafet satış uygulaması edinip kullanmadığınız kıyafetlerinizi başkalarının kullanmasına imkan sağlayabilirsiniz.
  5. Sürdürülebilir moda anlayışı konusunda hassas davranın markalardan mümkün olduğunca alışveriş yapmaya özen gösterin.
  6. Her dönem giyilebilen ve belli bir dönemle sınırlı olmayan tasarımlar sürdürülebilir moda anlayışına katkı sağlar.
  • Üreticiler geri dönüştürülen ve yeniden tasarlanan kıyafetlere yönelebilir. Bu sayede daha önce üretilen ve üretim aşamasında çok sayıda kaynak tüketilen kıyafetler tekrardan satışa bu sunulabilir.
  • Moda için kullanılan kıyafetlerin doğal yollarla parçalanabilir kumaşlardan yapılması çevreye daha az zarar verilmesini sağlar.
  • Çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyen toksik olmayan boyalar kullanıldığı sürece de sürdürülebilir moda akımı için adım atmış olursunuz.
  • Sürdürülebilir moda akımı bir ürünü birden fazla alanda ve çok kez giymeniz konusunda hassastır. İkinci el kıyafet satış uygulaması edinip kullanmadığınız kıyafetlerinizi başkalarının kullanmasına imkan sağlayabilirsiniz.
  • Sürdürülebilir moda anlayışı konusunda hassas davranın markalardan mümkün olduğunca alışveriş yapmaya özen gösterin.
  • Her dönem giyilebilen ve belli bir dönemle sınırlı olmayan tasarımlar sürdürülebilir moda anlayışına katkı sağlar.