Tasarruf Etmenin Yolları Görsel
Güncel
14.05.2019

Tasarruf etmek; temelde insanın güven arayışının bir sonucu olmakla birlikte, özellikle ev geçindiren bireylerin sıklıkla başvurduğu bir yöntemdir. Bazıları hayat pahalılığından veya kazandığı ücretin yetersizliğinden dolayı, bazıları da çocuklarına daha iyi eğitim olanakları ve parlak bir gelecek sunmak için tasarruf etme ihtiyacı duyar. Nedeni her ne olursa olsun; tasarruflu olmak ve birikim yapmak, her insan için yaşamın bir gerekliliğidir. “Tasarruf Etmenin Yolları”nı ele aldığımız bu yazı ile siz de nasıl tasarruf yapabileceğinizi öğrenebilir, daha rahat yarınlar için bilinçli hareket etmeye bugünden başlayabilirsiniz.

Bütçenizi Hesaplayın

İlk adım olarak elinize bir kâğıt ve kalem alarak bütçe hesaplamanızı yapın. Kazancınızı bir tarafa, harcamalarınızın tutarını ise öbür tarafa yazın. Harcamalarınızı yazarken öncelikli olarak temel harcamalarınızı ele alın. Temel harcamalar; kira, fatura, yol, yemek ve çocuğunuzun eğitim masrafları gibi kalemlerdir. Ayrıca giyim alışverişi ve eğlence türü aktiviteler için de ihtiyaç duyabileceğiniz ölçüde bir miktar belirleyerek harcamalar tarafına ekleyin.

Kazancınızdan harcamalarınızı çıkartarak elde edeceğiniz tutar, aynı zamanda tasarruf yapabileceğiniz tutardır. Bu tutarı arttırmak için yapabileceklerinizi gözden geçirin. Gereksiz bulduğunuz veya gereğinden fazla olduğunu düşündüğünüz harcamaları kısmaya çalışın.

Tasarrufa Evinizden Başlayın

Enerji tasarrufu yaparak fatura masraflarınızı düşürebilirsiniz. Örneğin; elektrikten tasarruf etmek için ampullerinizi tasarruflu ampullerle değiştirin. Bunun yanı sıra bulunmadığınız odalarda ampullerinizi açık bırakmayın ve elektrikli aletlerle işiniz bittiğinde fişini çıkartmayı unutmayın.

Özellikle son yıllarda giderek önem kazanan su tasarrufunu sağlamak için de evinizdeki tüm musluklarda su tasarruf aparatı kullanabilirsiniz. Ayrıca bulaşık ve çamaşır makinelerinizi tamamen dolmadan çalıştırmamaya özen gösterin.

Dikkatli Alışveriş Yapın

Alışveriş yapmak, bazıları için çok eğlenceli bir aktivite olsa da abartılı alışverişlerin taksit ödemelerinin eğlenceli olmaktan uzak olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle alışveriş yaparken dikkatli hareket etmek ve ihtiyaçlarınıza öncelik vermek oldukça önemlidir. İndirimleri takip ederek ihtiyacınızı hem kaliteli hem de uygun fiyatlı şekilde karşılamaya gayret gösterin. Eğer internet üzerinden daha uygun fiyata bulduğunuz ürünler varsa; mağazada deneyerek size uygun bedeni öğrenebilir, alışverişinizi internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Tasarruflu olmak için planlı hareket etmeniz, sabırlı olmanız ve fedakârlıkta bulunmanız gerekir. Bunları gerçekleştirebildiğiniz takdirde kolayca birikim yapabileceğinizi göreceksiniz. Tasarruf etmenin yollarını izleyerek geleceğinize yatırım yapmaya başlayın, yarınlarınızı güvence altına alın.