Telefon Dolandırıcılığına Karşı Neler Yapmalıyım? Görsel
Güncel
08.06.2021

Son dönemlerde en popüler dolandırıcılık türlerinden biri telefon dolandırıcılığıdır. Günümüzde her yaşta ve statüde insanı hedef alan ve başarılı olan telefon dolandırıcılığına karşı insanlar çaresiz kalabilmektedir.

Telefon dolandırıcıları sürekli farklı yöntemler keşfetmekte ve insanları kolaylıkla ikna etmenin yollarını bulmaktadır. Telefonda kendisini asker, polis, savcı olarak tanıtan ya da bir ödül kazandığınızı söyleyen dolandırıcılar sizleri kandırmak için her yolu deneyecektir.

Telefon dolandırıcılığına karşı yapabileceklerinizi bu başlık altında bir araya getirdik;

Kişisel Bilgilerinizi Saklamaya Özen Gösterin

Telefon dolandırıcıları size ait bilgileri çeşitli yollardan öğrenerek size ulaşabilirler. Bu yüzden özel bilgilerinizi saklamaya özen gösterin. Telefonda kısa mesaj ya da arama yoluyla sizlerden kimlik numarası, kart numarası gibi özel bilgilerinizi isteyen kişilere bu bilgileri vermeyin.

Siz bir kurumu aramadığınız sürece sizi resmi bir kurumdan aradığını söyleyen kişilere o kurumdan arasalar dahi özel bilgilerinizi vermeyin. İnsanlara özel bilgilerinizi verirseniz sizin adınıza birçok resmi işlem yapabilirler.

Dolandırıcı Olduğunu Düşündüğünüz Numarayı Engelleyin

Sizleri dolandırıcı olarak arayan bir kişiden ya da numaradan şüphelendiğiniz anda bu numarayı engelleyin. Arama, kısa mesaj gönderme ve Whatsapp gibi uygulamalar üzerinden engellediğiniz numaralar sayesinde dolandırıcıların size ulaşmasına engel olabilirsiniz.

Kısa Mesajla ya da Farklı Yollarla Gelen Güvensiz Linklere Tıklamayın

Telefon dolandırıcılarının en sık kullandıkları yöntemlerden biri virüslü link gönderimidir. Bu yüzden güvenmediğiniz mesajlarda yer alan linklere tıklamayın. Kısa mesaj olarak ya da sosyal medya hesaplarınız yoluyla gelen linklere tıklamayın ve bu mesajları hemen silerek profili ya da numarayı engelleyin.

Numarayı Hemen Polise Bildirin

Dolandırıcı olduğunu düşündüğünüz ve bu konuda bir işlem yapmak istediğiniz telefon numaralarını polise bildirebilirsiniz. Polis merkezlerinde genellikle dolandırılmadıysanız işlem yapılamayacağı söylense de bu numaraları ısrarla bildirmeniz yararlı olacaktır. Ancak her numarayı da bildirerek polis merkezinde iş yüküne yol açmaktan da kaçınmalısınız. Sizi savcı, polis, asker gibi sıfatlarla arayanlara karşı bu ihbarlar daha doğru olacaktır.

ATM’ye Yönlendirildiğinizde Para Yatırmaktan Kaçının

Telefon dolandırıcılarının en çok kullandığı yöntemlerden biri belirli bir ATM’ye yönlendirerek güvenlik için parasını yatırtmadır. Bu yüzden size ne derlerse desinler paranızı hiçbir şekilde bir ATM’ye yatırarak dolandırıcılara yollamayın.

Asker, Polis ve Savcıyım Diyenlere İnanmayın

Sizleri hiçbir asker, polis ve savcı özel bir telefon numarasından aramaz. Ayrıca arasa bile sizlerden para, kredi kartı bilgileri ya da diğer özel bilgilerinizi istemez. Böyle bir durumda hemen resmi işlemlerin yapılması için süreci başlatmalısınız.

Yurt Dışı Aramalarına Numara Tanıdık Değilse Cevap Vermeyin

Herkes telefonunda dünyanın çok farklı noktalarından gelen aramaları görmüştür. Bu aramaları kesinlikle açmamalısınız. Yurt dışı aramaları dolandırıcıların en çok kullandığı yöntemler arasındadır. Bu yüzden yurt dışı aramalarında sadece tanıdığınız kişilere ait sabit telefonları açmaya özen gösterin.