Trafik Sigortası Prim Belirleme Usulünde Değişiklik Görsel
Sigorta
03.05.2019

Trafiğe çıkan tüm araç sahiplerinin yaptırmakla yükümlü olduğu trafik sigortasının primleri belirlenirken artık araç sahibinin trafikte kural ihlali yapıp yapmadığı da dikkate alınacak. Bu yeni yönetmelik yalnızca araçların değil, araç sahibi sürücülerin de sigorta kapsamında değerlendirilmesini ifade ediyor.

Kazalarda karşı tarafın hasarının teminat altına alınmasını sağlayan ve yaptırılmadığı takdirde sürücülerin araçlarının trafikten men edilmesi tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı trafik sigortası, devlet tarafından yaptırılması zorunlu tutulması ile birçok sigorta türünden ayrılıyor.

Resmi Gazete’de yayımlanan değişikliğe göre trafikte yaptığı hatalar sonucu kuralları ihlal eden sürücüler, zorunlu trafik sigortası yaptırırken kural ihlali yapmayanlara oranla daha yüksek primler ödeyecek. Trafik kazalarının önüne geçmek amacıyla çıkartılan bu yeni yönetmelik ile kurallara uymayanlara kesilen cezaların yanı sıra trafik sigortası primleri de yüksek olacak.

Bu yönetmelik, her yıl Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen trafik sigortası fiyatları ve ödeme koşulları için değerlendirmeye alınan değişkenlere bir yenisinin daha eklenmesi anlamını taşıyor. Trafik sigortası poliçesinin üst sınırı olması sebebiyle poliçe fiyatlarını belirleyen sigorta şirketleri ise, söz konusu düzenlemeye bu limitler dâhilinde uymak zorunda.

Yeni yönetmelikle birlikte, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliğine; “Risk değerlendirmesinde esas alınabilecek trafik kuralı ihlalleri sonucu sürücülere uygulanan ceza puanları ile sürücü belgelerine el konulma süresi ve nedenleri sigorta priminin tespitinde kullanılabilir.” ibaresi eklendi. Bu ifadeye göre sürücülerin trafik kuralı ihlalleri sonucunda aldıkları ceza puanları ve ehliyete el konulması hallerinde bunun süresi ve nedenleri dikkate alınarak trafik sigortası primleri belirlenecek.

Online trafik sigortası teklifi almak ve aracınızla trafiğe güvenle çıkmak için Doğa Sigorta’ya gelebilir, zorunlu trafik sigortanızı kolayca yaptırabilirsiniz.