Tramer Nedir? Görsel
Sigorta
02.12.2022

İkinci el araç almak ya da satmak istiyorsanız tramer nedir konusunda bilgi sahibi olmalısınız. Tramer aslında Trafik Sigortaları Birliği Merkezi Kurumu’nun kısaltılmış halidir. Tramer adı verilen bu kayıt bir bilgi havuzunda toplanır. Bu bilgi havuzunda ne kadar sigortalı araç varsa bu araçların tüm sigorta bilgileri burada yer alır. Dolayısı ise araçta herhangi bir hasar kaydı var mı sorgulanabilir.

Tramer için baktığınızda aracın sigorta bilgilerini de kolayca görebilirsiniz. Sigorta başlangıç tarihi, marka ve model bilgisi, araçta herhangi bir değişikliğin yapılıp yapılmadığı, varsa plaka değişimi gibi konularda bilgi sahibi olursunuz. Araç satışlarında Tramer sorgulama ile büyük riskleri almanız engellenebilir. Bazen kaza sonrasında değişen parçalar aracın ciddi derecede değerini düşürür. Bu değer düşüklüğü mal kaybına sebep olmasının yanında can güvenliğiniz için tehlike de oluşturabilir. Tramer kaydı ya da tramer sorgulaması ile büyük dolandırıcılıkların da önüne geçilebilir.

Tramer Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Tramer kaydı tutulmasında en önemli etken dolandırıcılıkların önüne geçilmesinin istenmesidir. Satış öncesinde tramer kaydı sorgulama nasıl yapılır aşamalarını takip edip öncesinde araç hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Tramer sorgulaması yapılırken satın alınacak ya da satılacak aracın önceki hasar bilgileri görülür. Aracın karıştığı herhangi bir kaza var mı? Kaza sonucu ortaya çıkan hasar boyutu, aracın değişen parçası var mı yok mu diye sorgulanabilir. Tramer sorgulama oldukça kolaydır.

Tramer sorgulama esnasında;

  1. Araç trafik poliçesi
  2. Kaza tutanakları
  3. Araç hasar kaydı
  4. Araç bilgileri
  5. Araçta değişen parçalar
  • Araç trafik poliçesi
  • Kaza tutanakları
  • Araç hasar kaydı
  • Araç bilgileri
  • Araçta değişen parçalar
  • Rahatlıkla görülebildiğinden ikinci el araç satışında ya da alışında taraflardan birinin mağdur olması da önlenmiş olur. Sigorta aslında sadece sizi değil karşı tarafı da korur. Yeni gibi görünen araçlarda tramer kaydı sorgulamasında ciddi hasarlar ortaya çıkabilir. Bu da satın alacağınız araca değerinden fazla ücret ödemenize sebep olur.

    Tramer kaydı sorgulamak için sbm.org.tr.web adresini kullanabilirsiniz. Sigorta Bilgi Merkezi resmi web sayfasından araç için kısa süre içerisinde hasar kaydı sorgulaması yapabilirsiniz. Böylece araç hakkında etraflı sigorta bilgisine ulaşırsınız.