Uzun Süre Çalışmayan Otomobil Nasıl Çalıştırılmalıdır? Görsel
Otomobil
27.02.2020

Uzun süredir çalışmayan otomobilin çalıştırılması için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Herhangi bir sebepten dolayı aracınız garajda veya bir otoparkta aylarca çalışmadan beklemişse, bu durumda aracınızı doğrudan çalıştırmaya kalkmak pek çok problemin yaşanmasına sebep olabilir. Uzun süre çalışmayan otomobilin çalıştırılması hususunda kontağa basmadan önce bazı bakım ve kontrolleri yapmanız karşılaşabileceğiniz masraflı hasarlar için de iyi bir önlem almış olmanızı sağlayacaktır.

Arabanız üç ay ve ya üç yıl boyunca bile çalıştırılmadan beklemişse, aracınıza zarar vermeden motorunu ideal bir şekilde çalıştırmak için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu noktalar araçta herhangi bir sızıntı meydana gelmiş mi, aşınmış parçaları mevcut mu ya da motor bloğundaki hortumlarda çürüme var mı gibi soruların yanıtlarından oluşmaktadır. Bu şekilde aracın hasarlı contaları ya da diğer motor bölümleri komple kontrol altına alınmadan kontak çalıştırılmamalıdır.

Uzun Süre Garajda Kalmış Otomobilin Çalıştırılması

Uzun süre garajda kalmış otomobilin çalıştırılması işleminde motor, şanzıman, arka aks ve frenlerde sızıntı kontrolünün yanı sıra direksiyon sistemi de kontrol edilmelidir. Aksi halde motor çalıştıktan sonra hareket edildiğinde direksiyonda bir arızanın meydana gelmiş olması, çok daha büyük sonuçlu kazalara davetiye çıkarabileceği için tüm bu kontrollerin aracın çalıştırılmasından önce kapsamlı bir şekilde gerçekleştirilmesini zorunlu kılmaktadır.

Aracın Sıvılarını Değiştirin

Aracın sıvı değişimini yapmak, uzun süre çalıştırılmayan otomobillerde ilk uygulanması gereken işlemler arasında yer almaktadır. Eğer aracınız hareket etmeden yıllarca garajda beklediyse, bu durumda aracınızın tüm sıvı sistemlerini boşaltıp, bu bölgeleri iyi şekilde yıkadıktan sonra yeni sıvılar ile yeniden doldurmanız gerekmektedir.

Ayrıca aracınız sadece kış ayı boyunca çalıştırılmadan beklemişse, yağ ve filtre değişimini yaptıktan sonra aracın deposundaki yakıtı tahliye edip karbüratör yüzdürme kaselerini de boşaltmanız gerekecektir. Bu işlemin ardından yakıt borularını yıkayıp radyatör soğutma suyunu boşaltın ve değiştirin. Diğer tüm sıvıları aracın kullanma kılavuzunda belirtilen seviyede doldurduktan emin olmak için gerekli kontrolleri yapın.

Aküyü Kontrol Edin

Akü bağlantılarını kontrol etmek ve akünün çalışır durumda olduğunu tespit etmek de uzun süre çalışmayan otomobillerin çalıştırılmasında önem teşkil eden bir aşamadır. Normal şartlar altında araç uzun bir süre kullanılmayacaksa akü bağlantılarının kesilmesi ve akünün çıkartılması gerekmektedir. Aracınızın akü kutuplarını ve uçlarını su çözeltisi ile temizleyip akünüzü şarj ettikten sonra aracınıza takmanız tavsiye edilmektedir. Akü çok uzun süre yerinde takılı kalmışsa eskisini çıkarıp yerine yeni akü takmanız en mantıklı seçenek olacaktır.

Ateşleme Ekipmanlarını Yenileyin

Ateşleme sistemini yenilemek de aracın uzun süre sonra ilk kez çalıştırılmasında dikkat edilmesi gereken işlemler arasında yer almaktadır. Çünkü 90 günden fazla beklemiş otomobillerin bujileri yağlandıktan sonra belirli bir sırayla ateşlenmelidir. Uzun süre çalışmayan otomobilin çalıştırılması işlemlerinde bujileri döndürmeden yağ basınç göstergesi normal olana kadar motoru marş etmeniz tavsiye edilir.